GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU o sodelovanju z Natom, ki je za Macrona možgansko mrtev

Deli na:
EU o sodelovanju z Natom, ki je za Macrona možgansko mrtev

Foto: Arhiv Reporterja

Obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o obrambnem sodelovanju tako znotraj unije kot z zvezo Nato, pri čemer bodo nedvomno še vedno močno odmevale izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona o možgansko mrtvi zvezi Nato in potrebi po zagotovitvi evropske vojaške suverenosti.

Macron je minuli teden v pogovoru za britanski tednik Economist izpostavil potrebo po zagotovitvi evropske vojaške suverenosti in pregledu delovanja zavezništva, saj da smo trenutno priča "možganski smrti Nata".

Kritičen je bil zlasti do neusklajenosti evropskih zaveznic z ZDA v primeru turške ofenzive v Siriji, kar je po njegovih besedah s strateškega in političnega vidika za Nato ogromen problem, ki potrjuje potrebo po vojaško samostojni Evropi in osvežitvi strateškega dialoga z Rusijo.

Številni zunanji ministri članic unije so v ponedeljek v odzivu na te izjave izpostavili pomen zavezništva. Vodja slovaške diplomacije Miroslav Lajčak je bil kritičen, da Macronova izjava ni bila koristna.


Obrambni ministri, med njimi slovenski minister Karl Erjavec, bodo danes razpravljali o krepitvi evropskega sodelovanja, o sodelovanju z Natom ter o poteku varnostnih in obrambnih misij in operacij.

Potrdili bodo dodatnih trinajst projektov v okviru novega stalnega obrambnega sodelovanja, poznanega po okrajšavi Pesco, ki za zdaj vključuje 34 projektov.

Eden od teh projektov, povezan z nadzorom jedrskih, radioloških, kemičnih in bioloških groženj, ki ga vodi Avstrija, pri njem pa sodeluje tudi Slovenija, bo danes s slovesnim podpisom postal tudi ad hoc projekt Evropske obrambne agencije.

V razpravi o Pescu bo sicer v ospredju vprašanje sodelovanja podjetij iz tretjih držav pri projektih, katerih temeljni cilj je krepitev evropske obrambne industrije. Članice že mesece poskušajo doseči dogovor, ki ga po neuradnih napovedih ta teden še ni pričakovati.