zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas

Deli na:
Cerar: Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas

Foto: Bobo

Predsednik danes preimenovane SMC Miro Cerar je v osrednjem govoru na kongresu poudaril pomen boja za drugačno politično in pravno kulturo ter se odzval na po njegovem številne očitke. "Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas," je poudaril. Oster je bil tudi do javnosti in medijev, pohvalil pa je nekatere dosežke vlade.

Cerar je v svojem osrednjem govoru ob koncu kongresa spomnil na nastanek stranke. "Če danes pogledamo nazaj, je bil to pravzaprav skoraj neverjeten projekt," je dejal. Ustanovitev in zmago na lanskih državnozborskih volitvah je označil za mali čudež, ki so ga po njegovih besedah soustvarili z vsemi državljani Slovenije, "ki so verjeli in še verjamejo v našo zgodbo".

"Takrat so nam očitali marsikaj, prepoznali so nas kot novost, ki ni prijetna, ki zna omejiti prostor drugim," je dejal premier. Zato so po njegovih besedah še danes deležni številnih pritiskov, javno izraženih neresnic, domnev, nekorektnih navajanj. "Kajti mnogim nismo všeč, ker prinašamo spremembo v vrednotah, v načinu delovanja v politiki in v družbenem življenju slovenskega naroda. Mnogi se nas bojijo, mnogi nas ne razumejo, mnogi nas zavračajo, ampak mi gremo naprej," je poudaril.

Spomnil je tudi na očitke o lobijih, ki da stojijo za stranko, in stricih iz ozadja. "Včasih poskusijo s tem še danes, vendar vsi veste in vidite, da tega ni," je dejal.

Cerar je sicer spomnil tudi na strankin uspeh na lanskih volitvah v občinske svete in oblikovanje vlade, s katero so po njegovih besedah sprejeli že dva zelo zahtevna rebalansa proračuna in v veliki meri konsolidirali javne finance. Po njegovih besedah smo rekordno gospodarsko rast dosegli tudi zaradi politike njihove vlade, kot uspeh je navedel tudi pogajanja s sindikati in sklenitev socialnega sporazuma.

Zadnje dni se je vlada po Cerarjevih ocenah soočila z nekaterimi najtežjimi zalogaji, med njimi je omenil poseg v Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), "potem ko dve leti tudi ni bilo narejenega nobenega premika, poročilo pa je pokazalo na anomalije".

Pojasnil je tudi, da so se kljub številnim odporom tudi delno v koaliciji odločili za nadaljevanje privatizacije. "To je naša pravna in politična zaveza," je poudaril.

Ob tem je omenil, da so med tistimi, ki jih prezirajo, takšni, ki so tajkunsko okradli državljane, ponižali delavce, uničili podjetja. "Ta človek se mora spremeniti ali pa ga mora doleteti sankcija," je dejal. Zato stranka po njegovih besedah goji drugo politično in pravno kulturo.

Kot pravi Cerar, tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na njih, pravijo, da so si privoščili kozarec vode ali čaja, ki ga niso plačali. "To je manipulacija," je poudaril.

Cerar sicer poudarja, da morajo tudi sami sprejemati odgovornost za napake, vendar sorazmerno. Po njegovih besedah tako ne morejo nekoga, ki je storil majhno napako, pozivati k odstopu in zanj zahtevati zapor. "Tisti, ki so naredili velike napake, pa s prstom kažejo," je dejal.

Stranka Mira Cerarja postala Stranka modernega centra

Stranka Mira Cerarja, ki že dobre pol leta vodi vlado, se je na svojem prvem kongresu danes preimenovala v Stranko modernega centra. Kot je v obrazložitvi spremembe imena pojasnil predsednik Miro Cerar, so vrednotno in akcijsko uravnoteženi, kar pa ne pomeni, da so nekje obtičali, pač pa so usmerjeni v razvoj in vrednote poskušajo udejanjati.

Delegati SMC so spremembo imena na današnjem strankinem kongresu v Sežani sprejeli brez razprave. V predstavitvi predlaganega imena je Cerar pojasnil, da je bilo strankino prvotno ime sprejeto v burnem času in je služilo identifikaciji stranke. So pa po njegovih besedah že takrat pojasnili, da tako ime ne more dolgoročno obstati, in se zavezali, da na prvem kongresu ime spremenijo.

"Smo demokratična politična stranka, ki si želi na demokratičen način in s transparentnih delovanjem še naprej prizadevati za uresničitev svojih programskih ciljev in vrednot," je poudaril Cerar.

Z imenom po njegovih besedah želijo poudariti, da so moderna politična stranka. Poudaril je njihove vrednote, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, strpnost, spoštovanje človekovih pravic in zagotavljanje enakopravnosti. Modernost po njegovem mnenju pomeni tudi spoštovanje vladavine prava.

Povedal je še, da so po vrednotah ideološko in akcijsko uravnoteženi, da si prizadevajo za ravnovesje med liberalnimi, socialnimi in drugimi vrednotami in cilji. Kot je poudaril, želijo upoštevati potrebe posameznika in družbe, zgodovino vidijo kot učiteljico oziroma kot nauk za prihodnost, ne odpirajo pa tistih ideoloških vprašanj, ki sodijo v preteklost.