ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Slovenija

Cerar: Kot koalicija se bojim, da v tem mandatu nekih opaznih rezultatov še ne moremo pokazati

Deli na:
Cerar: Kot koalicija se bojim, da v tem mandatu nekih opaznih rezultatov še ne moremo pokazati

Miro Cerar - Foto: Primož Lavre

SMC je zadnja stranka, ki bi izstopila iz te vlade. Če pa sodelovanje ne bo več možno, se bo treba pogovarjati na novo, je v pogovoru za časnik Delo dejal zunanji minister Miro Cerar, ki ga je na čelu SMC jeseni nasledil Zdravko Počivalšek. Sicer pa priznava, da nobena koalicija ni lahka in tudi v tej se ne počuti povsem lagodno.

Cerar upa, da bo SMC ostala socialnoliberalna in državotvorna. V koaliciji opaža tudi določene nedržavotvorne pozicije, zelo izrazite partikularne strankarske pozicije. Bolj konkreten glede tega ni bil, ker da to ne bi bilo korektno. "Hočem povedati, da ko gre za delovanje države, se tako opozicija kot koalicija obnašata tako, da imata pred očmi najprej strankarski interes, šele nato državotvornega," je dejal. Po njegovih besedah je to jasno vidno v določenih primerih, na primer ob razpravi o arbitraži v Knovsu, aferi, povezani s Sovo, ali pa v primeru, "ko ima določena stranka pred seboj volilni kongres in se njene interne zadeve širijo v vlado".

Po Cerarjevih besedah se vse vlade srečujejo z zakulisnimi centri moči. "Govorim o kapitalskih centrih moči in drugih interesnih skupinah, ki zelo vplivajo na politiko," je pojasnil in dodal, da nekaterim močnim interesom iz ozadja žal v času njegove vlade niso bili kos. So pa, tako Cerar, uredili SDH, med drugim sprejeli strategijo upravljanja državnega premoženja, imeli so hud spopad s problematičnim vodstvom DUTB... "Kot koalicija se bojim, da v tem mandatu nekih opaznih rezultatov še ne moremo pokazati," je tudi ocenil.Čeprav ni več prvak SMC, Cerar ocenjuje, da je koristno, da še naprej ostaja podpredsednik vlade. Vodi državotvorni resor, pri katerem je funkcija podpredsednika vlade pomembna za predstavljanje države v tujini, je pojasnil. A o tem, koga bo predlaga predlaga za podpredsednika vlade, odloča premier Marjan Šarec, s katerem doslej o tem nista govorila.

Objektivne odgovornosti za to, če bi na Sodišču EU Slovenija pogorela s tožbo proti Hrvaški glede arbitraže, nikakor ne sprejema. Odločitev o vložitvi tožbe je bila namreč po njegovih besedah kolektivna, sprejela jo je celotna vlada in ne on sam, resda na njegov predlog, česar ne skriva in je na to ponosen. Za njeno vložitev so, kot je poudaril, dobili tudi izrazito politično podporo drugih strank.

Loading...