oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Reševanje evra po nemških volitvah nespremenjeno naprej

Deli na:
Reševanje evra po nemških volitvah nespremenjeno naprej

Foto: Reuters

"Smer evropske politike se ne bo spremenila," je dan po volilnem zmagoslavju Nemcem in Evropi sporočila kanclerka Angela Merkel. Podobno kot je dejala kanclerka, je profesor Eckart Stratenschulte, vodja berlinske Evropske akademije, v pogovoru za STA menil, da "bo šlo vse natančno tako naprej kot doslej". Enako ocenjuje tudi večina nemških medijev.

"Ne pričakujem prav nobenih sprememb, volivci so potrdili usmeritev kanclerke. Očitno jih je s svojim načinom reševanja težav v evrskem prostoru prepričala," meni Stratenschulte. To je sicer po njegovem z vidika zanesljivosti in stabilnosti evropske politike dobra novica.

Da bi v evrski politiki Nemčije po volitvah lahko prišlo do večjih premikov, tako da bi postal položaj prezadolženih južnih držav bistveno lažji, je bila sicer po njegovem "vedno le iluzija". "Reševanje že, a le ob strukturnih reformah. To je vedno pravila kanclerka, tudi s (kanclerskim kandidatom SPD Peerom) Steinbrückom bi ostalo pri tem."

Na vprašanje, ali bi utegnila močna volilna zmaga Merklove pomeniti dodaten pritisk v EU za premike v smeri "močnejše nacionalne države in šibkejšega Bruslja", je menil, da ne. "To se dogaja zaradi evrske krize in nima nič opraviti z volilno zmago Merklove. Kriza potrebuje hiter odziv in centralno sprejemanje odločitev, zato se vse več odloča v Evropskem svetu."

Da položaj problematičnih evrskih držav po nemških volitvah ne bo občutno drugačen in da so tovrstna pričakovanja ponekod po Evropi jalova, se že dlje časa strinja večina nemških medijev in tudi nedeljski razplet, po katerem se kot najverjetnejša omenja črno-rdeča koalicija, tega ni spremenil.



"V Evropi smo trenutno bolj na ravni psihologije, pričakovanja so izjemno visoka. Kakor da so se danes zbudili vsi navdušeni, kot da je božič, vse bo dobro, Nemčija je končno volila. To se ne bo zgodilo, kriza ne bo šla stran, ker bo Nemčija dobila nov parlament, treba je dokončati reforme," je tako za STA menil zunanjepolitični urednik pri Süddeutsche Zeitungu Steffan Kornelius.

Kot napoveduje, bo kanclerka "nadaljevala tako kot doslej, korak za korakom, pragmatično". "Pri vprašanju evra si SPD in CDU dejansko nista daleč, o vseh korakih v zadnjih štirih letih sta odločali skupaj, SPD je bila vedno na strani vlade. Spremembe bodo manjše, kozmetične. V SPD bodo pač malo bolj izpostavljali socialne vidike in zmanjšanje bremen."

Tudi novinar tednika Zeit Mark Schieritz se strinja: "Mislim, da se bo komajda kaj spremenila (politika reševanja evra). Tu razlike med SPD in unijo CDU/CSU niso velike, gre za podrobnosti."

"SPD je na splošno malce bolj pripravljena dati denar za Evropo, ampak to so male razlike. Na splošnem se obe stranki strinjata, da se pomaga le, če se v zameno prevzame obveznosti, ter da morata monetarna in finančna stabilnost ostati zelo pomembno jedro evropske politike. Zato na tem področju pričakujem veliko kontinuiteto."