nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar naj bi Mramorjevega naslednika ali naslednico imel v drugi polovici avgusta

Deli na:
Cerar naj bi Mramorjevega naslednika ali naslednico imel v drugi polovici avgusta

Foto: Bobo

Predsednik vlade Miro Cerar še išče novega ministra za finance, potem ko je Dušan Mramor sredi meseca odstopil s položaja. "Opravljam pogovore z različnimi potencialnimi kandidati. Mislim, da bom imel v drugi polovici avgusta kandidatko ali kandidata," je dejal ob robu obiska podjetniškega pospeševalnika ABC Accelerator v Ljubljani.

Državni zbor bi tako, kot si je zadal premier, kandidata za finančnega ministra potrjeval po parlamentarnih počitnicah, septembra.

Cerar je zagotovil, da vse institucije v državi delujejo. "Sam skrbim za to, da vlada v polni meri deluje," je izpostavil.

Ministrstvo za finance začasno vodi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Ta se je v ponedeljek skupaj z državno sekretarko Matejo Vraničar Erman udeležila sestanka pri predsedniku vlade, ki je bil namenjen izvrševanju letošnjega proračuna po polovici leta in o pripravi sprememb proračuna za prihodnje leto ter proračuna za 2018.

"Zadeve normalno tečejo. Skrbimo, da sistem teče," je poudaril Cerar in dodal, da "nas čaka zelo pomembno obdobje leta". Druga polovica leta in začetek prihodnjega leta sta namreč pomembna ne le zaradi proračuna, ampak tudi, ker bodo stekli nekateri zelo pomembnimi projekti, npr. sprememba pomembnih zakonov na področju zdravstva, nekateri projekti, ki že tečejo, pa se se bodo prevesili v zaključno fazo.

Cerar, kot je povedal, spremlja tudi razvoj dogodkov ob procesu interpelacije proti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču. "Zaenkrat podpiram ministra Gašperšiča, tudi vlada je podprla njegov odgovor," je še dejal.

Tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je nedavno za las prestala interpelacijo, je po premierjevih besedah predložila zakonske predloge, ki jih je obljubljala, in so sedaj v razpravi.

Kopač Mrakova je pred interpelacijo namreč zagotovila, da bo ob delu na izboljšavi in nadgradnji sistema socialne varnosti še julija vladni koaliciji predstavila predloge, ki urejajo področji reprezentativnosti sindikatov ter trga dela oz. delovnopravne zakonodaje.

Na politično zahtevno jesen sicer kažejo tudi zahteve koalicijskih partneric. DeSUS poleg usklajevanja pokojnin tako izpostavlja oblikovanje demografskega sklada. Ministrstvo za finance je zadnji predlog pripravilo v začetku julija in upoštevalo vse bistvene pripombe DeSUS na predvidene zakonske rešitve. Vendar pa zaradi odstopa ministra Dušana Mramorja predlog še ni šel v javno obravnavo, to bo počakalo na novega ministra, so pojasnili na ministrstvu za finance. Javna razprava o predlogu se bo tako predvidoma začela septembra.

Cerar je danes povedal, da je bilo usklajevanje glede demografskega sklada zelo zahtevno, a so zdaj skoraj popolnoma usklajeni. V avgustu bodo opravili še nekaj razprave in zatem po njegovih besedah nadaljevali s postopkom. Na ministrstvu za finance so sicer pojasnili, da soglasje, kdo bo upravljavec delnic Zavarovalnice Triglav, še ni dokončno doseženo, prav tako ne morebitne spremembe lastništva.

Je pa ta projekt po Cerarjevih ocenah ena pomembnih zadev sedanje vlade, saj se je treba soočiti z demografskimi izzivi. "Tako kot moramo po eni strani mladim omogočiti perspektivo, moramo na drugi strani starejšim zagotoviti varno starost," je poudaril premier.