sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Ministre ali ministrice bom menjal le, če bom ugotovil, da ne delajo dobro

Deli na:
Cerar: Ministre ali ministrice bom menjal le, če bom ugotovil, da ne delajo dobro

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je v oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija izrazil podporo ministrom oziroma ministricam za notranje zadeve, finance, zdravje in kulturo. Dejal je, da bo ministre ali ministrice zamenjal le, če bo ugotovil, da ne delajo dobro. Za pogajanja s policisti je izrazil upanje, da bo dogovor dosežen še pred novim letom.

Glede izida referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi je premier povedal, da je treba izid spoštovati in da je ta zgodba zdaj za nekaj časa zaključena. Bo pa ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak naročil, naj analizira celotno ureditev zakonodaje glede družine in zakonske zveze ter predlaga, kako naprej. Po njegovem namreč pri vsem skupaj ne gre zgolj za istospolne.

Na očitke, da je novela padla tudi zato, ker se sam ni opredelil do nje, je odgovoril, da je sam jasno pozval k udeležbi na referendumu, stališče SMC pa je bilo tudi jasno ves čas. "Vlada pa se v kampanjo ni vključevala, ker zakona tudi ni predlagala," je dejal.

Glede pogajanj s policisti, ki se nadaljujejo, je premier povedal, da upa, da bo dogovor dosežen še pred novoletnimi prazniki, ne bi pa smel po njegovem povzročiti "padca domin". "Odpiranja dogovora z javnim sektorjem ne bom dovolil, lahko pa odpravimo kakšne plačne anomalije, ki so značilne za policijo," je dejal.

Cerar se zaveda, da policisti niso edini v javnem sektorju, ki niso povsem zadovoljni s svojim položajem. Kot je poudaril, pa mora država biti dober gospodar in ne sme deliti sredstev, ki jih ni na voljo. Aktualna vlada je po njegovih besedah prva po dolgih letih, ki je zaustavila trend zmanjševanja sredstev za vojsko, enako velja za policijo.

Za ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar je dejal, da v svojih prizadevanjih za dobrobit policije včasih res deluje, kot da je bolj na strani policistov, "a njeno stisko razumem, saj je na nek način odgovorna za delovanje policije".

Podpira tudi finančnega ministra Dušana Mramorja, saj je finančno ministrstvo pod njegovim vodstvom "doseglo največje uspehe v zadnjih letih". Med slednjimi je izpostavil, da so ga obvestili, da je bonitetna agencija Standard & Poor's Sloveniji zvišala bonitetno oceno na raven A.

Mramorjev odstop sicer zahtevajo župani 144 od 212 občin, a Cerar jim pri tem ne pritrjuje. "Mislim, da želijo župani iztržiti več, kot trenutno potrebujejo," je dejal.

Po mnenju premiera ni potreben niti odstop ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, kar sicer zahteva Nacionalni svet za kulturo. "Gre za ultimat, sicer pomembnega telesa, a je na koncu še vedno ultimat," je dejal.

Ne vidi niti potrebe po odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. "Pred kratkim mi je predložila pregled dela v tem letu. Iz tega zapisa izhaja, da je bilo na področju zdravstva letos narejenega zares veliko," je dejal.

Spregovoril je tudi o postavljanju žične ograje na slovensko-hrvaški meji. Opozoril je, da ima informacijo, da na mejah Evrope čakajo milijoni migrantov. Če jih Turčija ne bo uspela zaustaviti in če bodo tudi druge države ravnale podobno, kot do zdaj, se Sloveniji lahko "zgodi masa".

Italija je po njegovih besedah na mejo že poslala vojsko, tudi Avstrija utegne dodatno omejiti vstop. Če bi v Slovenijo prišlo po 5000 migrantov na dan, bi to v samo desetih dneh pomenilo 50.000 ljudi, ki bi se razkropili po državi. Da bi to preprečili, postavljajo tehnične ovire, je pojasnil Cerar in ponovil, da jih bodo odstranili takoj, ko bo to mogoče.

Za prihodnje leto premier obljublja, da se bo trudil izpeljati projekte iz koalicijskega sporazuma. Med prioritetami je izpostavil izboljšave v zdravstvu in na prometni infrastrukturi ter ustvarjanje ugodnega okolja za gospodarstvo.