petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Junckerju sem jasno povedal, da ne podpiram Bratuškove

Deli na:
Cerar: Junckerju sem jasno povedal, da ne podpiram Bratuškove

Foto: Bobo

V SMC so danes poudarili, da Miro Cerar kot mandatar za sestavo nove vlade nima pravno-formalne možnosti spreminjati seznama kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala vlada pod vodstvom Alenke Bratušek. Je pa Cerar dobil zagotovila, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji.

Cerar je danes v DZ po parafiranju koalicijske pogodbe na vprašanja medijev ponovil, da je bodočemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju že jasno povedal, da ne podpira kandidature Bratuškove. "Juncker ni upošteval mojih prednostnih predlogov, izbral je neko drugo pot postopka. A mi še ne vemo, koga je izbral, zato je še prezgodaj govoriti o tem", je dodal.

Na vprašanje novinarjev, ali bo nova vlada, ki bo predvidoma oblikovana še pred zaslišanji v evropskem parlamentu in bo tedaj že imela polna pooblastila, kakor koli ukrepala v zvezi s kandidaturo Bratuškove, je Cerar dejal: "Počakajmo, kaj bo storil Juncker. Ko bo naša vlada oblikovana in imela polna pooblastila, bomo takrat videli, kaj lahko še naredimo. Če se bodo pojavile kake velike težave ali pomisleki, bomo to nemudoma obravnavali."

Mandatar je ob tem ocenil, da je v tem trenutku še prezgodaj sklepati, kaj bi bilo mogoče storiti kasneje. O možnosti, da bi slovenski predlog treh kandidatov po imenovanju nove vlade umaknili, je Cerar dejal, da gre za hipotetično možnost in o tem v tem trenutku ne more govoriti. Kot primer, v katerem bi njegova vlada, tedaj že s polnimi pooblastili, lahko kaj spremenila, je izpostavil situacijo, če Juncker s svojim predlogom komisije ne bil uspešen.

Na vprašanje, ali bi v podobni situaciji, kot je bila Bratuškova, ko je samo sebe predlagala za evropsko komisarko, ravnal enako, pa je Cerar odgovoril, da je že z nepodporo Bratuškovi nakazal, da se s takim načinom ne strinja in ga zavrača.

V SMC so na svojih spletnih straneh že dopoldne pojasnili, da je postopek kandidature za evropskega komisarja pristojnost in odgovornost vlade, ki se poslavlja, izbirni postopek izmed predlaganih kandidatov pa je v celoti v rokah Junckerja.

Spomnili so še, da je Cerar po imenovanju za predsednika vlade prihodnjega predsednika Evropske komisije obvestil o podpori kandidatoma koalicijskih strank.



"Odločitev o tem, koga z aktualnega seznama kandidatov za evropskega komisarja bo izbral predsednik Evropske komisije, je v celoti v njegovih rokah. Odločitev bomo spoštovali," so zapisali.

Dodali so, da bo evropski komisar iz Slovenije po zagotovilih prihodnjega predsednika Evropske komisije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji, kar je v izjavi v DZ izpostavil tudi Cerar.

Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) - iz njenih vrst je sicer tudi Juncker - Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so v ponedeljek izrazili globoko zaskrbljenost zaradi Junckerjevega povabila Bratuškovi na pogovor za komisarsko mesto, ki sta ga v torek zvečer tudi že opravila.

Ob tem so menili, da bi moral Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je podobno menil, da ima vse niti v rokah Cerar, ki bi s hitrim imenovanjem vlade še utegnil v Bruselj poslati novo ime za komisarja.

Komisarska kandidatura premierke Bratuškove je še vedno odprto vprašanje tudi za SD in DeSUS. Vodja SD Dejan Židan je danes dejal, da zgodba še ni končana, prvak DeSUS Karl Erjavec, prav tako eden od slovenskih komisarskih kandidatov, je prav tako danes napovedal, da bo Cerarja vprašal, kaj je sploh obljubil bodočemu predsedniku Evropske komisije.