Revija Reporter
Slovenija

Cerar: Drugi tir bo grajen tako, da bo možna izgradnja dvotirne proge

STA

8. jun. 2017 10:09 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Premier Miro Cerar je ministrstvu za infrastrukturo naložil, naj za današnjo sejo vlade pripravi poseben sklep, s katerimi bodo zagotovili, da bodo drugi tir gradili tako, da bo to omogočalo izgradnjo dvotirne proge.

Pred vrhom koalicije je Cerar za medije ponovil, da je treba odločitev o prodaji NLB preučiti temeljito in z vseh zornih kotov.

Cerar je v izjavi za medije pred današnjim vrhom koalicije in sejo vlade pojasnil, da je po mnogo razgovorih na temo drugega tira z različnimi deležniki v minulih tednih ugotovil, da so ti še premalo obveščeni o tem, kaj določa zakon oz. v kateri smeri nameravajo izpeljati projekt.

Zato je ministrstvu za infrastrukturo naložil, naj pripravi poseben sklep, s katerimi bodo zagotovili, da bo gradnja drugega tira omogočala izgradnjo dvotirne proge. "Tudi tam, kjer bodo predori, bodo cevi speljane tako, da bo možna dvotirnost, saj je to zagotovo najboljša rešitev," je dejal. Dosedanjo traso bo tako mogoče uporabiti za druge, na primer turistične namene. Odločitev o tem bo po zagotovilih premierja že danes sprejeta na vladi.

Na vladi bodo danes tudi vprašanje prodaje NLB in odločanje o predlaganem cenovnem razponu za delnico. Koalicijska partnerja SD in DeSUS sta se po besedah premierja že izrekla "v smeri neprodaje". A to je po njegovih besedah tako pomembna odločitev, da "ne zadostuje samo političen pogled, ampak je treba to odločitev na seji vlade preučiti temeljito, z vseh zornih kotov, tudi strokovno in z vidika posledic".

Zato je na sejo vlade povabil najvišje predstavnike SDH in NLB, da pojasnijo dosedanji potek prodaje in možne posledice morebitne odločitve, če se banka sedaj ne bo prodala. Na seji bo svoje poglede še enkrat predstavila tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.