Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar danes pri Pahorju: se obetajo predčasne volitve?

Deli na:
Cerar danes pri Pahorju: se obetajo predčasne volitve?

Foto: Primož Lavre

Slovenija se je prebudila v jutro po odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja, da v luči odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru odstopi s položaja. Svojo odločitev bo danes podrobneje pojasnil predsedniku republike Borutu Pahorju, v čigar rokah so tudi nadaljnje politične odločitve.

Cerar je pozno zvečer, po, kot se je izkazalo, zadnji redni seji vlade v tem mandatu, sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru.

Pojasnil je, da je odločitev sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Zatrdil je, da bo do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna, njen razvoj pa se bo nadaljeval.

Svojo odločitev bo danes podrobneje predstavil predsedniku republike Pahorju, ki bo sprejemal tudi nadaljnje politične odločitve. Za prihodnji teden je bilo predvideno, da bo Pahor najverjetneje za 10. junij razpisal redne državnozborske volitve, po Cerarjevem odstopu pa so možne tudi predčasne volitve.

Pričakovati je tudi vrsto drugih političnih odzivov, ob vsem tem pa se državi obeta tudi dobra gospodarska novica. Pričakovati je namreč, da bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj v predstavitvi spomladanske gospodarske napovedi občutno zvišal napoved rasti BDP za letos.