Revija Reporter
Svet

Diktatorja imenovali za "vrhovnega večnega voditelja", čigar odločitvam ne bo mogoče oporekati

STA

13. mar. 2018 6:00

Deli na:

Burundijska vladajoča stranka CNDD-FDD je včeraj imenovala predsednika države Pierra Nkurunzizo za svojega "vrhovnega večnega voditelja", čigar odločitvam poslej ne bo mogoče oporekati. Novi naslov bo 54-letnemu predsedniku tudi omogočil, da bo lahko dal veto na vse odločitve glavnega odbora vladajoče stranke.

"On je naš starosta, naš oče, nas svetovalec," je ob pojasnjevanju odločitve po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal generalni sekretar vladajoče stranke Evariste Ndayishimiye. Dodal je, da si je Nkurunziza zaslužil omenjeni naziv, ker je zagotovil "pomemben napredek v Burundiju".

Nkurunziza je predsednik Burundija postal leta 2005.

Opozicijske stranke so se na nov naziv predsednika države že odzvale s kritiko. Burundijska ustava po njihovem mnenju ne dovoljuje, da bi v državi imeli "monarha z božjo pravico".

Vodja opozicijske stranke Zbor burundijskih demokratov Jeremie Minani je ocenil, da gre za ogrožanje demokracije in da se namerava Nkurunziza uveljaviti kot kralj.

V državi naj bi maja letos pripravili referendum o ustavnih spremembah, s katerimi bi podaljšali predsedniški mandat s pet na sedem let, zaradi katerih bi lahko Nkurunziza na oblasti ostal vse do leta 2034.

Burundi je celinska država v Vzhodni Afriki.