Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matej zemljic_fofo saso svigelj (2) Njena.si

Skrito v raju: Takšni ljudje so ljubi Mateju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ceranijevi milijoni

Deli na:

Predsednik uprave Infond Holdinga Pierpaolo Cerani, ki je vodenje mariborske finančne družbe prevzel avgusta letos, je na današnji skupščini podjetja, na kateri so sicer potrdili vse predlagane sklepe vključno z dokapitalizacijo družbe, delničarje presenetil s sklenjeno pogodbo o 200 milijonih evrov svežega kapitala s strani ameriškega sklada.

Predsednik uprave Infond Holdinga Pierpaolo Cerani, ki je vodenje mariborske finančne družbe prevzel avgusta letos, je na današnji skupščini podjetja, na kateri so sicer potrdili vse predlagane sklepe vključno z dokapitalizacijo družbe, delničarje presenetil s sklenjeno pogodbo o 200 milijonih evrov svežega kapitala s strani ameriškega sklada.

"Sinoči smo podpisali 200 milijonov evrov vredno pogodbo z zasebnim skladom Global Emerging Markets (GEM) iz New Yorka, ki trenutno razpolaga z okoli 3,4 milijarde dolarjev vrednim premoženjem. Z omenjeno vsoto bomo povečali kapital Infond Holdinga, pri uresničitvi pogodbe pa je edini pogoj, da sklenemo dogovor s slovenskimi bankami," je vse kar je po dobri dve uri trajajoči skupščini povedal prvi mož Infond Holdinga in dodal, da jih zdaj čaka trdo delo, s katerim bodo morda uspeli rešiti Infond Holding in njegove delničarje.

Sicer pa so delničarji Infond Holdinga, ki po skupščini niso dajali izjav, danes med drugim odločali prav o dokapitalizaciji družbe, potem ko jim to kljub podobnemu sklepu ni uspelo že po majski skupščini. Takrat je bilo izglasovan sklep o dokapitalizaciji družbe s stvarnimi vložki, ki pa ni bila uspešna, saj zaradi spremenjenih razmer upnik Center Naložbe, ki je nameraval konvertirati svoje terjatve v kapitalski delež, k dokapitalizaciji ni pristopil v predvidenem trimesečnem roku.

Družba je v tem času ugotovila tudi insolventnost, zaradi česar je nova uprava pod Ceranijevim vodstvom ocenila, da ima Infond Holding nesorazmerno nizek kapital v primerjavi z obveznostmi in je povečanje osnovnega kapitala družbe nujno potrebno.

Na predlog uprave je tako večina delničarjev iz kroga Ceranija in Boška Šrota na današnji skupščini sklenila osnovni kapital družbe povečati za največ 206 milijonov evrov, in sicer tako z denarnimi kot stvarnimi vložki. Povečanje osnovnega kapitala z denarnimi vložki naj bi se po sprejetem predlogu izvedlo do zneska 50 milijonov evrov, s konverzijo terjatev in dolgov v lastniške deleže pa bi kapital lahko povečali za največ 156 milijonov evrov.

Delničarji Infond Holdinga so odločili tudi o selitvi sedeža družbe iz Maribora v Ljubljano. Kot je že ob podaji tega predloga pojasnila uprava družbe, se bo s selitvijo sedeža v prestolnico skrajšala odzivnost in poenostavilo poslovanje družbe s finančnimi in nadzornimi institucijami, ki so večinoma locirane v Ljubljani.

Do sprememb pa je prišlo tudi v nadzornem svetu. Klaudia Koban Jakopin je namreč že 3. julija odstopila, za štiriletni mandat pa je bil na ta položaj imenovan Moreno Roberto Novacco. Uprava Infond Holdinga pa je te dni prejela še odstopni izjavi ostalih dveh dosedanjih nadzornikov Günterja Soviča in Branka Šibakovskega.