tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

Svet

Marksist Žižek je okupiral Wall Street, napadel laži ameriškega kapitalizma

Deli na:
Marksist Žižek je okupiral Wall Street, napadel laži ameriškega kapitalizma

Slovenski filozof Slavoj Žižek je v nedeljo nagovoril protestnike v newyorškem parku Zuccotti in podprl njihove zahteve, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Žižek je protestnikom svetoval, naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka. Poudaril je še, da gibanje Okupirajmo Wall Street izpostavlja laži, ki so temelj ameriške kapitalistične družbe.

Žižek je protestnikom predstavil svoj seminar o radikalizmu ter podprl njihove ideje in zahteve. Predlagal jim je tudi, naj jih ne zavede razpoloženje v parku Zuccotti, kjer je središče gibanja Okupirajmo Wall Street, ampak da naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka.

Poleg tega je govoril tudi o komunizmu in kapitalizmu, ob tem pa je kitajske komuniste označil za najučinkovitejše in najbolj brutalne kapitaliste. "Komunistična revolucija je propadla in danes smo komunisti edino tako, da skrbimo za skupno dobro, kot je okolje. Zakaj si lahko predstavljamo konec sveta, ne moremo pa si zamisliti konca kapitalizma," je vprašal protestnike.
 
Kot je še dejal, podpira milijarderja Georgea Sorosa, nato pa ga je primerjal s čokoladnim odvajalom. Kot čokolada povzroča zaprtje, Soros po njegovem predstavlja podobno notranje protislovje. "Najprej vam bodo vzeli milijarde, nato pa vam vrnili polovico. In to naj bi jih delalo največje humanitarce," meni Žižek. Protestnikom je sicer svetoval, naj vzamejo denar, a naj se ne nehajo bojevati proti sistemu.
 
Gibanje Okupirajte Wall Street bi se po njegovem moralo združiti s čajankarji, ne pa da so njihov nasprotnik.
 
Ohlapno povezana skupina več kot 200 protestnikov sicer že več tednov protestira proti pohlepu velikih družb ter vztraja, da branijo 99 odstotkov ameriškega prebivalstva proti enemu odstotku najbogatejših. Protestirajo proti propadanju hipotek in bančnim zaplembam hiš ter proti visoki stopnji brezposelnosti, izpadom finančnikov na Wall Streetu ter proti policijskemu nasilju.
 
Protestniki taborijo na zasebni lastnini v parku Zuccotti nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra, kjer nameravajo vztrajati tudi čez zimo. Spijo na tleh, zaviti v odeje in spalne vreče, postavili so si zasilno kuhinjo in knjižnico. Gre večinoma za izobražene mlade brezposelne ljudi in študente.
 
Protesti proti pohlepu Wall Streeta pa naj bi v kratkem dobile tudi globalno razsežnost, in sicer naj bi se 15. oktobra protestniki po vsem svetu, tudi v Sloveniji, uprli finančni nadvladi, še navaja portal.