kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cena daljinskega ogrevanja omejena na 98,7 evra, toliko boste lahko prihranili

Deli na:
Cena daljinskega ogrevanja omejena na 98,7 evra, toliko boste lahko prihranili

Direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in direktor Energetike Maribor Boris Novak. - Foto: STA

Na podlagi uredbe, s katero je vlada najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote iz daljinskega ogrevanja za čas od 1. januarja do 30. aprila določila pri 98,70 evra na megavatno uro, bo rast stroškov ogrevanja v najbolj prizadetih občinah precej nižja, so pristojni poudarili na današnji novinarski konferenci.

Vlada je uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja izdala v torek, po njenih navedbah pa bo znižala cene oziroma zamejila rast stroškov ogrevanja v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. Omejitev cene velja za odjemalce, ki toploto prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi za tiste, ki to počnejo prek skupnega, veljati pa bo morala že za račune za januar.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je v izjavi za medije poudaril, da je vlada zelo hitro ukrepala po opozorilih iz nekaterih lokalnih skupnosti, da ukrep iz oktobra lani, po katerem je vlada za distributerje toplote že določila najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno zemeljskega plina, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce, ne učinkuje v celoti.

Po Kumrovih besedah je oktobrski ukrep v velikem delu uspel zamejiti cene, a v nekaterih sistemih je bilo "v preteklosti nekaj odločitev takšnih", da ni bil dovolj učinkovit. Zato je bilo treba, tako minister, ukrepati dodatno, da se tudi prebivalcem teh občin zagotovi znosno ceno ogrevanja. Ob tem uredba po Kumrovih pojasnilih onemogoča tudi prelivanje stroškov na fiksne dele cene toplote.

Višina tarifne postavke za variabilni del cene toplote brez DDV se v objavljenih cenikih za letošnji januar giblje od 45,85 do 160 evrov na megavatno uro, tako da je omejena cena na spodnjem delu tega intervala, je dejal minister.

Ta je ob vladnem ukrepanju apeliral na poslovodstva upravljavcev sistemov daljinskega ogrevanja in na lokalne skupnosti, da tudi sami z različnimi programi pridejo naproti tistim ranljivim skupinam, za katere bo rast stroškov kljub vladnim ukrepom prekomerna.

Direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič je napovedal, da bodo občanom ne glede na vladni ukrep odobrili dodatni 15-odstotni popust na ceno ogrevanja za mesec januar. Z občino so se dogovorili tudi, da bodo za najbolj prizadeta gospodinjstva zagotovili obročno plačevanje in nepovratno socialno pomoč. Občane je pozval, naj se za podporo obrnejo na občino in komunalo. Organizirano je tudi svetovanje, kako znižati stroške ogrevanja v večstanovanjskih objektih.

Po Glušičevih besedah sicer v Trbovljah zagotavljajo ogrevanje okoli 4000 gospodinjstvom, od teh pa jih približno 87 odstotkov na položnicah, ki so v občini skupne za vse obvezne javne službe, za ogrevanje in sanitarno toplo vodo plačuje manj kot 200 evrov. Okoli dva odstotka medtem plačujeta stroške, ki so višji od 300 in celo 400 evrov.


Zaradi vladnega ukrepa bo po njegovih besedah za povprečnega občana v primerljivem stanovanju velikosti 70 kvadratnih metrov, v katerem živijo tri osebe in ki se nahaja v stavbi s toplotno izolacijo, postavka ogrevanja nižja za 34 evrov.

Prvi mož Energetike Maribor Boris Novak je medtem povedal, da bo rast stroškov ogrevanja zaradi vladne uredbe precej nižja, kot bi bila sicer. Medtem ko bi bila podražitev drugače 63-odstotna, bo zdaj po prvi oceni 22-odstotna, pri čemer bodo končni izračuni znani do konca tedna.

V stanovanju velikosti 53 kvadratnih metrov bi bila brez ukrepa vlade položnica za ogrevanje pri 145 evrih, po novem pa naj bi bila 109 evrov. V stanovanju velikosti 69 kvadratnih metrov pa naj bi bila namesto 186 evrov pri 140 evrih.

Novak ob tem verjame, da bodo v mariborski energetiki še naprej aktiven sogovornik vladi in da jim bo uspelo prebroditi preostale letošnje izzive. Pri tem je napovedal, da bodo v občinskem podjetju tudi sami izvedli potrebno poslovno in finančno optimizacijo, da bodo lahko nosili del bremena zamejitve cene ogrevanja.

Kumer je sicer napovedal tudi pripravo uredbe za povračilo stroškov sistemom ogrevanja za razliko do tržne cene, tako kot je to vlada že storila za dobavitelje plina in elektrike, kjer je cena za gospodinjstva in male poslovne odjemalce prav tako zamejena.

Tudi na Ravnah na Koroškem je prejšnji teden razburjenje v javnosti povzročila objavljena nova, višja cena toplote. Župan Tomaž Rožen je danes pozdravil ukrep vlade, ki bo po njegovih besedah vsaj nekoliko omilil draginjo. Po torkovi odločitvi vlade o omejitvi cen daljinskega ogrevanja bo namreč tarifa nižja tudi za prebivalce Raven, ki so priklopljeni na daljinsko ogrevanje.

Cena za gospodinjski odjem se je namreč s 1. januarjem letos v variabilnem delu spremenila s 55,7 evra na 140,1 evra na megavatno uro, po odločitvi vlade pa je najvišja dovoljena tarifna postavka, kot omenjeno, 98,7 evra. Sprememba pomeni za 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Ravnah v kurilni sezoni 2022/23 glede na sezono prej dvig skupne cene toplote za 20,3 odstotka, pred zamejitvijo z vladno uredbo pa bi bil skok 43,3-odstoten, kažejo podatki občine.

Poleg gospodinjstev se po občinah daljinsko ogrevajo tudi šole, vrtci in zdravstveni domovi. Kumer je danes povedal, da bo v kratkem sprejeta dopolnitev oktobrske uredbe, po kateri bo tudi za te zaščitene odjemalce veljala regulirana cena plina kot vhodnega energenta za pripravo toplote.