alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

špela trafela Svet24.si

Mlada znanstvenica, ki ne zna lenariti in odkriva ...

z najo Svet24.si

»Kdo ima v tem sistemu posebne potrebe: naši ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Slovenija

"Če bi streljal v zrak, bi bil Žan danes še med nami"

Deli na:
"Če bi streljal v zrak, bi bil Žan danes še med nami"

Na Ptuju se je z zagovorom obtoženega začelo sojenje za uboj v Krčevini. - Foto: Gabrijel Toplak

Nadaljevanje sojenja Janku Tomiću, obtoženemu uboja in treh poskusov uboja v lanskem dogodku, ko so štirje moški na njegovem domu v Krčevini pri Ptuju poskušali obračunati z njegovim sinom, je na ptujskem sodišču minilo v znamenju zaslišanja še dveh od četverice napadalcev ter nekaj sosedov. Slednji so slišali poke, a dogodek v glavnem prespali.

Do dogodka v Krčevini je prišlo v noči na 27. maj lani, ko so napadalci, stari od 25 do 29 let, pričakali Žana Tomića, da bi z njim obračunali.

Njegov oče, obtoženi v tem primeru, je zato nanje streljal. Pri tem je 25-letnik dobil dve strelni rani, 29-letnik je poškodbam podlegel, ostala dva napadalca pa nista utrpela poškodb. Tomić očitanih kaznivih dejanj, za katera mu grozi visoka zaporna kazen, ne priznava, saj da je šlo za silobran.

Še najbolj zgovoren je bil na današnjem naroku Kristijan Pfajfer, ki je ob bežanju s kraja dogodka dobil dve strelni poškodbi, zdaj pa tako kot preostala dva zaradi nasilništva in poškodovanja tuje lastnine prestaja zaporno kazen. Kot je povedal, so pred hišo prvič prišli že ob 23. uri, a ker ni bilo Tomićevega avtomobila, so odšli in se vrnili okoli 3. ure.

Skupaj s Sašom Vidovičem sta se lotila avtomobila, na njem prerezala gume in razbila okno, nato pa sta slišala nekoga, ki je pritekel in se začel dreti. Čeprav je imel v rokah teleskopsko palico in manjši nož, je zatrdil, da je bil njihov namen mlajšega Tomića samo prestrašiti, nikakor pa ubiti.


Ko sta slišala strele, sta začela bežati, Pfajfer je bil pri tem zadet v ramo od zadaj, malo pred njihovim avtomobilom, kakšnih 200 metrov stran od dvorišča hiše pa je strel ob cesti zadel še Žana Kreslina, ki je pozneje umrl. Pfajfer je stekel proti njemu in ga priganjal, da morajo zbežati, v tistem pa je prejel še en strel v nogo, zato je skupaj s kolegoma zbežal z avtomobilom.

Policisti so jih prestregli v Zgornjem Dupleku, poklicali so tudi reševalce, a Kreslinu ni bilo več pomoči. Na vprašanje zagovornika Darjana Lampiča, zakaj ob prihodu Tomića iz hiše niso takoj zbežali in so želeli vdreti v hišo, ko se je ta spet zatekel vanjo, če niso imeli namena z njim obračunati, je dejal, da so želeli zgolj, da ne bi pritekel za njimi in tako izvedel njihovo registrsko oznako.

Dogodkov, ki naj bi mu pustili posledice, se je slabo spomnil četrti udeleženec napada Eno Mlakar, ki ga na dvorišču, tako kot Kreslina, naj sploh ne bi bilo. Je pa povedal, da se zaveda napake, ki so jo naredili ter da mu je žal za to, a tisto, kar se je zgodilo pozneje, se ne bi smelo. "Če bi streljal v zrak, bi bil Žan danes še med nami," je dejal Mlakar.

Na sodišče so danes prišli tudi trije sosedje Tomićevih, ki pa so vsi po vrsti povedali, da so ponoči v snu slišali poke, vendar niso vedeli, da gre za streljanje. Ena od njih je dejala, da je menila, da gre za lovce, kar je pri njih pogosto, drugi, da je v bližini družabni prostor, kjer so pogosto zabave in prihaja tudi do pokanja petard. Nihče pa ni vedel natančno povedati, koliko strelov so slišali in ali so ti bili sproženi naenkrat ali je bil med njimi kakšen opazen premor.

Ptujsko sodišče je sicer že junija lani kaznovalo vse tri napadalce, ki so želeli fizično obračunati z mlajšim Tomićem. Vsi so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine, zaradi česar so jo odnesli z nižjimi kaznimi. Eden od njih mora odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni zapora.

loading...
Loading...