Revija Reporter
Slovenija

Brigadir Tone Krkovič vrača Moris k osamosvojitvenim koreninam

Nenad Glücks

2. jan. 2018 6:00 Osveženo: 6:52 / 02. 1. 2018

Deli na:

Peter Vaš

Zveza Moris

Kot je znano, je krog okoli nekdanjega predsednika Milana Kučana, kateremu, kot je sam priznal, odcepitev Slovenije od Jugoslavije nikoli ni bila intimna opcija, uzurpiral Zvezo veteranov vojne za Slovenijo za svoje politične interese. Brigadir Tone Krkovič se je odločil, da tovrstnih manipulacij v zvezi s slovito specialno brigado Moris ter društvom z istim imenom ne bo dovolil.

Pri Društvu Moris Kočevska Reka pod vodstvom brigadirja Toneta Krkoviča so pred kratkim odvzeli status častnega člana Petru Vašu (na sliki). Slednji je sicer predsednik Zveze društev in klubov Moris (Zveza Moris), iz katere pa je Krkovičevo Društvo Moris Kočevska Reka nedavno izstopilo.

Kot razlog za odvzem častnega članstva naddesetniku Petru Vašu so zapisali, da je načrtno blokiral delovanje njihovega društva. Prav tako, da je pri svojem vodenju Zveze Moris  manipuliral pri prikazovanju vloge in poslanstva specialne brigade Moris v procesih osamosvajanja in demokratizacije Slovenije. Zaradi prej omenjenih razlogov je Društvo Moris Kočevska Reka nedavno tudi izstopilo iz Zveze Moris pod vodstvom Vaša. Krkovičevo društvo je od ministrstva za obrambo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju vojnih veteranov in obrambe.

Brigadir Krkovič je Vašu tudi prepovedal nadaljnjo uporabo imena in znaka Moris v pravnem in javnem prometu, saj je sam imetnik registrirane blagovne znamke Moris in istega imena. Brigadir je zahteval, da Zveza Moris z zadnjim dnem lanskega leta preneha uporabljati to ime in znak. Ker je Društvo Moris izstopilo iz Zveze Moris ne obstaja niti dejanski razlog, da bi zveza lahko še naprej uporabljala to ime.

Krkovič naddesetnika Vaša opozarja, naj ga najkasneje do 15. januarja obvesti, da so pri dosedanji Zvezi Moris prenehali uporabljati ime in znak Moris (umik sedanje spletne strani te zveze, sprememba imena in znaka v statutu, prenehanje uporabe imena in znaka na spletnih in družbenih omrežjih, prenehanje uporabe dosedanjega praporja in nasploh kakršnakoli uporaba imena ali znaka Moris). Če pri  zvezi društev njegovih zahtev ne bodo izvršili, bo zoper to zvezo in Vaša začel ustrezne sodne postopke.