Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brglez na Twitterju zanikal, da ga mika Židanov stolček

Deli na:
Brglez na Twitterju zanikal, da ga mika Židanov stolček

Milan Brglez - Foto: Bobo

Ob robu kongresa SD, na katerem so razpravljali o programskih izhodiščih, se je pojavilo tudi vprašanje, ali lahko ambiciozne načrte uresničijo na čelu z Dejanom Židanom. Vodstvo SD je glede neuradnih kritik na njegov račun previdno. Evropski poslanec Milan Brglez pa je na Twitterju zavrnil namigovanja, da ga zanima vodenje SD.

Predsednik SD Židan se že v uvodnem nagovoru ni mogel izogniti odzivu na namige, ki so se tudi pred tokratnim kongresom stranke v Velenju, čeprav ni volilni, pojavile v zvezi z nezadovoljstvom dela stranke na njegov račun.

V izjavi ob robu kongresa pa je dejal, da je stranka pluralna in nikoli ni bila zelo prijazna do svojih predsednikov, pač pa je vedno želela, da naredijo več in bolje. "Tako je tudi sedaj in tako je tudi prav. Prav je, da imamo v stranki tudi ambiciozne ljudi in širok nabor kandidatov, vendar stranka raste, sledi svoji ideji in ima vodstvo, ne le predsednika, izvoljeno za štiri leta," je poudaril Židan.

Napovedal je, da bo to vodstvo stranko peljalo tudi na volitve, ki bodo, kot verjame, redne. SD bo, tako kot na vseh prejšnjih volitvah, ponovno rasla, je dejal in izpostavil, da želijo tudi z današnjimi programskimi dokumenti širiti domet stranke.

Evropska poslanka Tanja Fajon je zatrdila, da usmeritve sprejemajo zelo odgovorno, hkrati pa verjame, da je to prava smer z Židanom na čelu. Na vprašanje morebitnih njenih ambicij po prevzemu vodenja stranke pa je odgovorila, da je danes, ko razpravljajo o programu, govoriti o ambicijah zgrešeno. Kot je dejala, ima kot evropska poslanka in kot podpredsednica SD precej odgovornosti.

Brglez, ki se je SD sicer pridružil šele po zadnjih parlamentarnih volitvah, je včeraj izpostavil ključne programske usmeritve, po katerih mora delovati stranka v prihodnje, s poudarkom na zeleni in socialni politiki.



Ni pa jasno odgovoril na vprašanje, ali je Židan pravi človek, da v tej smeri dolgoročno vodi stranko. "Sedanje vodstvo mora usmeriti stranko na dolgoročno pot, to bo stvar nekaj predsednic in predsednikov, ne zgolj enega," je dejal. Pozneje pa je na Twitterju navedel, da je vesel, da je Židan predsednik SD.

V izjavi ob robu kongresa je več odprtih vprašanj pustil z odgovori glede namigovanj, da bi se utegnil potegovati za predsednika SD in celo za predsednika države na naslednjih volitvah. "Komaj sem postal evropski poslanec. Pustite me vsaj, da nekaj na tem parketu pokažem, da si zaslužim mogoče tudi kakšno drugo pozicijo," dejal. Na dodatno vprašanje, ali torej ima te ambicije, je odgovoril, da je ambiciozen človek. "Nisem pa prevzeten," je dodal.

Na Twitterju pa je pozneje zavrnil namigovanja, da ga zanima funkcija predsednika SD ali predsednika države. "Sem poslanec Evropskega parlamenta in to ostajam," je dodal.

"Pozitivno je to, da kdo izrazi ambicijo, da želi morda kdaj v prihodnosti prevzeti vajeti SD," pa meni glavni tajnik SD Dejan Levanič, a poudarja, da je ta trenutek predsednik stranke Židan. "Dokler ne bo pri nekom v članstvu ambicije, da želi prevzeti ali izzvati to pozicijo, je ta trenutek tako kot je," je dodal. Kakšno kritično mnenje v stranki pa je po njegovih ocenah pozitivno, saj da jih samokritika dela boljše.

Tudi podpredsednik SD Jernej Pikalo je na vprašanje, ali je Židan primeren človek za uresničitev strankinih ambicij, spomnil, da je Židan aktualni predsednik. Dokler je temu tako, je po njegovem mnenju popolnoma neprimerno komentirati karkoli glede Židanove pozicije.

Že v minulih letih so se večkrat pojavila namigovanja, da del stranke ni zadovoljen z Židanovim vodenjem. Na lanskem volilnem kongresu pa je bil kot edini kandidat izvoljen z visoko podporo.