Revija Reporter
Slovenija

Brent R. Hartley: Intervju z ameriškim veleposlanikom

Nenad Glücks

2. apr. 2018 20:00

Deli na:

Brent R. Hartley

Primož Lavre

Z ameriškim veleposlanikom Brentom Hartleyem smo se pogovarjali ravno v času, ko po mnenju mnogih odnosi med Zahodom in Rusijo spominjajo na obdobje hladne vojne in Sovjetske zveze.

Veleposlanik je prepričan, da lahko Slovenija še vedno spremeni svojo odločitev, da ruske diplomate ne bo izgnala iz države, to je je kot ukrep zoper rusko agresivno politiko naredila velika večina držav Nata in EU.

Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih diplomatov iz ZDA z obtožbo, da gre za vohune. Ameriška in ruska ambasada v Ljubljani sta neposredni sosedi. Se ne bojite, da Rusi vohunijo za vami?

Že 37 let imam čast biti ameriški diplomat in vseskozi se zavedam, da druge vlade po svetu zanima, kaj počnejo ameriške ambasade. To je del posla. Tudi če bi bili odnosi med nami in Rusijo boljši, bi tako ene kot druge zagotovo zanimalo, kaj dela druga stran.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Hartley pove, da ga je s Sloveniji osupnila tolikšna naklonjenost do Rusije; meni, da bi bilo dobrodošlo, če bi Slovenija izkazala svojo podporo Združenemu kraljestvu; Slovence postavi pred izboro: ali demokratične vrednote Zahoda ali ruski model družbe; razkrije, kakšna je bila njegova vloga pri prevzemanju Pro Plus; pove, zakaj se ZDA ne želijo opredeljevati glede mejnega vprašanja Slovenije in Hrvaške.