Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova še čaka na 250 milijonov iz EIB, krivi so menda "gospodje oziroma gospe", ki niso opravili svojega dela

Deli na:
Bratuškova še čaka na 250 milijonov iz EIB, krivi so menda "gospodje oziroma gospe", ki niso opravili svojega dela

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. - Foto: Bobo

Odbor direktorjev EIB je odločanje o posojilu za drugi tir po besedah ministrice Alenke Bratušek preložil, ker "očitno nekateri gospodje oziroma gospe niso do konca opravili svojega dela". Posebnega razloga, zakaj končna odločitev ne bi bila pozitivna, ne vidi, finančna konstrukcija pa bo po njenih besedah do konca maja tako ali drugače zaprta.

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je odločitev o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača-Koper prejšnji torek preložil. Kot so na EIB tedaj pojasnili za STA, se je seja zavlekla predvsem zaradi razprav, povezanih z brexitom, zato so nekatere točke dnevnega reda preložili na naslednjo sejo. O posojilu bo odbor direktorjev predvidoma odločal maja.

Ministrica za infrastrukturo Bratuškova razlog za preložitev vidi v tem, "da očitno nekateri gospodje oziroma gospe na tem odboru niso opravili svojega dela do konca in je bila skupina, ki bi morala o tem odločati, nesklepčna". Kot je dodala ob robu današnje seje DZ, je EIB ministrstvu posredovalo pojasnilo, da bodo o posojilu odločali na eni od naslednjih sej.

Na novinarsko vprašaje glede domnevnega lobiranja Italijanov proti projektu, je Bratuškova odvrnila: "Ali vas to čudi?" Ob tem je dodala, da so ves čas vsi relevantni odločevalci znotraj EIB dali pozitivno mnenje k posojilu "in ne vidim posebnega razloga, da na koncu odločitev ne bi bila pozitivna".


"Znano je da EIB pogojuje posojilo s poroštvenim zakonom. Jaz sem prepričana, da bi se dalo posojilo dobiti tudi na drugačen način, res pa je, da bi bila verjetno nekoliko dražje. In ker gre na nek način za javni denar, je verjetno naša dolžnost, da poiščemo najcenejšo možno varianto," je dodala.

Finančna konstrukcija za projekt bo po ministričinih besedah sicer do konca maja tako ali drugače zaprta. Do konca prihodnjega meseca mora biti konstrukcija zaprta zaradi 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Sporazum za njihovo črpanje sta predstavnika Evropske komisije in podjetja 2TDK namreč podpisala maja lani, sredstva pa so bila dodeljena pod pogojem, da se finančna konstrukcija projekta zapre v roku 12 mesecev.

Bratuškova se je danes dotaknila tudi menjave na čelu direkcije za infrastrukturo. V luči afere z maketo drugega tira, zaradi katere se je s položaja poslovil tudi minister za okolje in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu v času vlade Mira Cerarja Jure Leben, je Bratuškova konec februarja napovedala razrešitev Damirja Topolka.

Topolkove zamenjave Bratuškova še ni našla. "Je pa treba ob tem povedati, da ga bom zamenjala skladno z zakonsko možnostjo, da v enem letu svojega mandata to naredim. Ne gre za kazensko ali kakršnokoli drugačno zamenjavo," je dodala. Na direkciji po njenih pojasnilih teče vrsta pomembnih projektov, njeno navodilo Topolku pa je bilo, da dokler do menjave ne pride, vse teče maksimalno hitro.