oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova obvestila DZ, da bo zaupnico vezala na sprejem proračuna za leto 2014

Deli na:
Bratuškova obvestila DZ, da bo zaupnico vezala na sprejem proračuna za leto 2014

Foto: Bobo

DZ na izredni seji obravnava predlog sprememb proračuna za leto 2014, s katerim želi vlada primanjkljaj znižati pod tri odstotke BDP. Ta proračun v danih razmerah najmanj posega v socialni status ljudi, je zatrdila premierka Alenka Bratušek in DZ obvestila, da je vanj tako prepričana, da je pripravljena nanj vezati zaupnico vladi.

DZ ima na dnevnem redu tudi predlog proračuna za leto 2015 skupaj z ostalimi proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti ter predlog zakona o davku na nepremičnine in novega energetskega zakona, uvodoma pa je sejo razširil še s ponovnim odločanjem o novelah zakona o dohodnini in bančništvu, na kateri je državni svet izglasoval odložilni veto.

"Proračun je najpomembnejši dokument vsake države, zato sem se odločila, da zaupnico, ki sem jo obljubila na začetku mandata, vežem na njegov sprejem," je pojasnila Bratuškova. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo zaupnica izglasovana, "saj si Slovenija zasluži stabilno vlado, ki bo državo peljala naprej".

Opozorila je, da so v sedanjih razmerah "morebitna alternativa sedanji stabilni vladi le predčasne volitve, z vsemi posledicami, ki bi jih te prinesle". Slovenija v predvolilnem času in tudi še nekaj mesecev po volitvah ne bi imela operativne vlade s polnimi pooblastili in ni si težko predstavljati, kaj bi to pomenilo za državo v hudih javnofinančnih težavah, ki za normalno funkcioniranje še vedno potrebuje precejšnje zadolževanje na tujih finančnih trgih.

"Preobrat, ki ga bomo izpeljali z lastnimi močmi in brez diktatov iz tujine, je mogoč le s politično trdno in kredibilno vlado", je poudarila premierka. Z njim ne kličemo trojke, je poudarila.



Sicer pa je med drugim zavrnila nekatere očitke, da zna ta vlada samo dvigovati davke, nič pa ne stori za gospodarsko rast oz. jo z davčnimi obremenitvami še znižuje. To dokazljivo ne drži, je dejala in dodala, da je večina doslej sprejetih ukrepov tako ali drugače povezana s spodbujanjem gospodarske rasti.

Sicer pa nekateri podatki po njenih besedah že vlivajo vsaj zmerni optimizem. Padanje gospodarske aktivnosti se je upočasnilo, zmanjšalo se je tudi število brezposelnih, pa čeprav je še vedno previsoko. V času od prevzema mandata se je število javnih uslužbencev zmanjšalo za 0,8 odstotka. Cilj je sicer bil zmanjšanje za cel odstotek, a tudi tega bodo dosegli, je zatrdila.

"Razvoja nismo žrtvovali dolgovom, investicije niso upočasnjene, pri reševanju bank čakamo le še na rezultate stresnih testov," je delo vlade v času od prevzema mandata spomladi povzela Bratuškova. To je tudi prva vlada, ki se je resno lotila problema sive ekonomije, je dodala in ocenila, da so "naredili več, kot je bilo v naših močeh in več, kot so mnogi pričakovali od nas".

DZ bo o sprejemu proračuna in tako tudi o zaupnici glasoval v četrtek. Proračunski prihodki so prihodnje leto predvideni v višini 8,6 milijarde evrov, odhodki pa bodo znašali 9,6 milijarde evrov. V letu 2015 se prihodki ne bodo bistveno spremenili, odhodki pa se bodo nekoliko znižali. Proračunski primanjkljaj se bo tako prihodnje leto znižal pod tri odstotke: znašal bo 2,9 odstotka BDP, leto pozneje pa naj bi se dodatno znižal na 2,4 odstotka BDP.