Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Branko Maček po petih letih priznal krivdo in obžaloval smrt treh mladih ljudi

Deli na:
Branko Maček po petih letih priznal krivdo in obžaloval smrt treh mladih ljudi

Foto: Arhiv Reporterja

Branko Maček, ki je oktobra leta 2009 z vožnjo po napačni smeri na avtocesti pri Arji vasi vinjen povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladostniki, je na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču krivdo priznal in obžaloval posledice nesreče. Izrek kazni bo v torek ob 9. uri, vabljeni bodo tudi svojci žrtev.

Tožilstvo Mačku na ponovnem sojenju očita, da je nesrečo povzročil iz malomarnosti, na prvem sojenju pa so mu sodili zaradi predrzne vožnje z naklepom. Sodišče ga je zato leta 2012 obsodilo na desetletno zaporno kazen, ki jo je začel prestajati na Dobu.

Mačkova obramba in tožilstvo se nista uspela dogovoriti o višini kazni, tožilstvo tako predlaga izrek najvišje, osemletne zaporne kazni.

Njegov zagovornik Damir Ivančič je sicer zaradi številnih nepravilnosti v sodnem postopku na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in sodišče je aprila letos tej zahtevi ugodilo. Takrat je Maček odkorakal iz zapora na Dobu.

Ker je vrhovno sodišče odločilo, da Maček nesreče ni povzročil z naklepom, je razveljavilo sodbi celjskega okrožnega in višjega sodišča. Zato je tožilstvo moralo spremeniti obtožnico v kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Za to kaznivo dejanje je predvidena osemletna zaporna kazen, medtem ko je za povzročitev prometne nesreče z naklepom zagrožena 12-letna zaporna kazen.

Ivančič meni, da zagotovo ne gre za kaznivo dejanje predrzne vožnje, temveč za kaznivo dejanje iz malomarnosti.

Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.