kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Branko Grims: SDS je prebila zvočni zid

Deli na:
Branko Grims: SDS je prebila zvočni zid

»Tokrat je SDS prebila zvočni zid,« je za ta po njegovo zgodovinski uspeh SDS dejal poslanec Branko Grims. - Foto: STA

Zbrane overjene podpise pod zahteve za razpis treh referendumov bo SDS vložila čim prej v naslednjih dneh, najverjetneje v ponedeljek, je na novinarski konferenci napovedal poslanec Branko Grims. Od datuma vložitve so odvisne možnosti glede določitve datuma glasovanja, to bi bilo po mnenju SDS najbolj racionalno na enega od že znanih volilnih dni.

Grims se je zahvalil za overjenih 157.138 podpisov za zahteve za razpis referendumov o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o RTVS in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Označil jih je za zgodovinski dosežek in "prelomen trenutek v današnji slovenski politiki".

Kot je pojasnil, morajo podpise najprej še fizično zbrati, vložili pa jih bodo v najkrajšem možnem roku, zato tudi ne bodo čakali, da prispejo vsi. Ob tem pa po njegovih besedah upajo na racionalnost tistih, ki o tem odločajo, da se referendum razpiše hkrati z volitvami, da ne bo nepotrebnih stroškov. Datum vložitve podpisov po njegovih besedah ne bo razlog, da tega ne bi bilo mogoče storiti, je zatrdil Grims.

V prihodnjih tednih se bodo namreč zvrstili prvi in najverjetneje tudi drugi krog volitev predsednika republike, 23. oktobra in 13. novembra, ter dva kroga lokalnih volitev, 20. novembra in 4. decembra. Glede možnosti, da bi bil za referendumsko glasovanje določen 27. november, je Grims dejal, da bi bilo to popolnoma negospodarno in neracionalno. Po njegovih besedah želijo na ta način po nepotrebnem obremeniti davkoplačevalce z dodatnimi stroški samo zaradi špekulacij, da v tem primeru ne bo dosežen potreben kvorum na referendumu.

V SDS so namreč po njegovih besedah glede na odziv na sedanje zbiranje podpisov prepričani, da kvorum ne bo težava. "Kvorum bo, kajti ljudje škodljivo in uničujočo politiko, politiko ustvarjanja revščine te vlade občutijo na lastni koži in bodo šli glasovat in glasovali bodo trikrat proti," je prepričan Grims.



Kot je še poudaril Grims, zaupa v odločitev ljudi in je trdno prepričan, da znajo sami najbolje odločati o svoji usodi in da je referendum najboljši način za omejitev vsakokratne oblasti.

Predsednik SDS Janez Janša je že zjutraj na Twitterju sporočil, da so za referendum o predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi zbrali 52.182 podpisov, za referendum o predlogu sprememb zakona o vladi 52.280, za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pa 52.669 podpisov. "Daleč največja podpora neposredni demokraciji doslej," je navedel.

V SDS so sicer zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov začeli 1. septembra, 35-dnevni rok pa se je iztekel v sredo. Po izteku 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov ima pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima nato še DZ sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.