klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bosanski novinar: Hrvaška obveščevalna služba SOA zagotovo dela z Janševimi ljudmi

Deli na:
Bosanski novinar: Hrvaška obveščevalna služba SOA zagotovo dela z Janševimi ljudmi

Bosanski raziskovalni novinar Avdo Avdić na Face TV. - Foto: Youtube

Poslanci LMŠ so na predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaža Nemca (SD) naslovili zahtevo za sklic nujne seje ali razširitev dnevnega reda nujne seje, sklicane za sredo, na kateri bi "obravnavali zaskrbljujoče navedbe medijev, da naj bi vrh slovenske politike sodeloval s tujimi obveščevalnimi službami". Bosanski raziskovalni novinar Avdo Avdić je sicer afero z "lepo N." povezal s hrvaškimi obveščevalci, ki naj bi delali z Janševimi ljudmi.

Za kaj natančno gre, v LMŠ niso navedli, predlagali pa so, da se na sejo povabi predsednika vlade Janeza Janšo, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in Roka Snežiča. "Glede na to, da je zadeva vsebinsko povezana s preiskovalno komisijo, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje politične stranke SDS, predlagamo, da se na sejo povabi tudi predsednika in podpredsednika navedene komisije," so zapisali.

V LMŠ so tudi predlagali, naj se do seje Knovsa pridobi poročilo Sove o aktivnostih hrvaške varnostno-obveščevalne službe na ozemlju Slovenije. Kot so navedli, zagotavljanje nacionalne varnosti Slovenije temelji na ustavi ter spoštovanju človekovih pravic, temeljnih svoboščin, demokracije in načel pravne države.

"Izhodišče za zagotavljanje nacionalne varnosti Republike Slovenije so nacionalni interesi in nacionalnovarnostni cilji Republike Slovenije, ki izhajajo iz temeljnih vrednot slovenske družbe. Njihovo uresničevanje prispeva k dobrobiti in napredku Republike Slovenije ter njenih prebivalcev, zato zaščita in obramba nacionalnih interesov ter ciljev predstavljata srž zagotavljanja nacionalne varnosti," so še zapisali v poslanski skupini LMŠ.

Bosanski raziskovalni novinar Avdo Avdić je v pogovoru za portal Necenzurirano danes dejal, da je afera z zaposlitvijo Šarčeve prijateljice "lepe N." povezana z afero Tolj - vplivni hrvaški pater Ivan Tolj je v imenu hrvaške vlade želel preprečiti objavo novinarskega prispevka o arbitraži na POP TV.


"Glede na članke, ki jih objavljajo mediji blizu hrvaške obveščevalne službe, SOA (hrvaška varnostno-obveščevalna služba, op. p.) zagotovo dela z Janševimi ljudmi," je za Necenzurirano še dejal Avdić. Nedolžen po njegovem ni niti obrambni minister Matej Tonin, ki je pred tem v opoziciji vodil Knovs in se ukvarjal z zaposlitvijo Šarčeve prijateljice.

Avdić je sicer pred dnevi za bosansko televizijo Face TV spregovoril tudi o preiskavi poslov davčnega svetovalce Roka Snežiča in državljanke BiH Dijane Đuđić, ki je SDS posodila 450.000 evrov.


Policija BiH je že lani tožilstvu BiH ovadila tri osebe: Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević in Tanjo Subotić-Došen. Vse tri so povezane z Rokom Snežičem, je Avdić danes povedal za portal Necenzurirano. Del denarja iz Snežičevih poslov v BiH naj bi preko razvpitega posojila Đuđićeve končal pri stranki SDS, pravi Avdić.

Novinar tudi trdi, da je Snežič v BiH posloval z osebami, ki so blizu Miloradu Dodiku, predsedniku Republike srbske. O t. i. "doktorju davčnih utaj" je Avdić za Necenzurirano dejal, da je v BiH nastopa kot svetovalec Janeza Janše in prijatelj Milorada Dodika.

Tožilstvo v BiH po njegovem ni storilo ničesar, ker ga obvladujeta srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik in politični voditelj bosanskih Hrvatov Dragan Čović.