severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Borut Rončević: Luč na koncu tunela?

Deli na:
Borut Rončević: Luč na koncu tunela?

Foto: Bobo

Dogajanje ob izvolitvi predsednika v državnem zboru je bilo precejšnje presenečenje. Pa ne le zato, ker sta se prepirala dva, tretji pa dobiček ima. Tovrstna situacija niti ni tako izjemno redka, tudi v politiki ne, sicer ljudska modrost niti ne bi razvila tovrstnega pregovora. Srž presenečenja je v tem, da dasiravno ni prišlo do tako bistvenih premikov v političnem prostoru – kar je posledica nove v seriji uspešnih metamorfoz jesenskega dela političnega spektra, ki se je tokrat prelil v Pozitivno Slovenijo – obstajajo določene šibke indikacije, da smo zmožni presekati z nekaterimi dosedanjimi negativnimi praksami.

Luč na koncu dolgega in zelo temnega tunela? Morda. V slovenski politiki smo lahko opazovali že marsikaj. Na lokalnem nivoju celo to, kako politik(ant) požre svoja načela in volivce že za eno ubogo službo člana njegove stranke. In s tem jeziček na tehtnici premakne v smeri tistih, ki v politiki radi trgujejo. In to ponavadi niso pozitivci. Na nacionalnem nivoju so vložki toliko večji, a principi enaki, stroški napak pa hudi. In v trenutni situaciji celo usodni.

Včerajšnje dogajanje je zelo jasno pokazalo nekaj lastnosti najbolj izpostavljenih političnih akterjev. Prvič, na odprtem terenu nacionalne politike se je pokazalo, kdo je pravi politični trdobučnež. Od menda izjemno uspešnega menedžerja bi pričakovali, da bo poznal vsaj osnove strateškega razmišljanja. Sun Tsu je že pred 2.500 leti zapisal načelo, ki velja do današnjih dni: moder general gre v bitko šele takrat, ko je že zmagal. Ali morda to nakazuje, da je tudi Zoran Janković za jesenske stratege iz ozadja le nov tetrapak, ki ga bodo odvrgli ob naslednjih volitvah, kot so nove obraze letnika 2008? Drugič, ponovno se je pokazalo, kdo nima hrbtenice. Odstopiti od kandidature v korist nekoga, ki ti je stregel po političnem življenju in te grobo napadal, ni državotvorno, ampak predvsem hlapčevsko. Hlapčevenje pa pač ni državotvorno. V kolikor je Pahor pred nekaj meseci v resnici dobil mamljivo ponudbo iz tujine, jo je nemara dobil iz Cirque du Soleil. Morda je bil umetniški direktor navdušen nad njegovo izjemno upogljivo hrbtenico, kar bi ga naredilo za odličnega akrobata. Tretjič, pokazalo se je, kdo je v resnici državotvoren. Dejstvo, da je SDS zaradi interesov države podprla človeka, s katerim so bil še pred kratim na bojni nogi in kjer hude zamere in težke besede še niso popolnoma prebavljene, avtorje vsega političnega in medijskega žolča, ki je bil v zadnjih dvajsetih letih izlit na to stranko in njenega vodjo, ponovno postavi v malce čudno luč.

Morda pa le še ni popolnoma vse izgubljeno. Morda pa v novem mandatu le ne bomo šli v smeri nasilniško-trgovske balkanske politične kulture. Morda bomo v Sloveniji dobili strokovno vlado, ki je iz ozadja ne bodo usmerjali lobiji. Morda bomo tiste, ki nikoli ne bi smeli vladati, pustili v opoziciji. Morda bodo standardi, ki so do sedaj veljali le v delu političnega prostora, dobili domovinsko pravico. Morda.

Za razliko od številnih komentatorjev, blogerjev in analitikov, ki so včeraj na spletnih medijih in omrežjih izlili navdušenje nad dogajanjem, sem kvečjemu zmeren optimist. Do sedaj smo lahko v slovenski politiki videli veliko čudnih poti in stranpoti. Arsneal jesenskih strategov je znaten, volja do moči pa izjemna. Je pa včerajšnje dogajanje kljub temu morda prva šibka luč na koncu tunela.

Povzeto iz bloga dr. Boruta Rončevića:

http://brmagazin.blog.com/2011/12/22/luc-na-koncu-tunela/