profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Borut Pahor dal Preventu še pet sekund

Deli na:

Premier Borut Pahor, predsednik uprave Prevent Globala Renato Krajnc in ministrica za gospodarstvo Darja Radić so ugotovili, da je časa za reševanje Preventa še 'pet sekund'. V naslednjih 48 urah bodo skušali ugotoviti, ali je mogoče pridobiti posel, ki bi podjetju zagotovil obstoj. Skrajni rok za uspeh te operacije je torek.

Premier Borut Pahor, predsednik uprave Prevent Globala Renato Krajnc in ministrica za gospodarstvo Darja Radić so ugotovili, da je časa za reševanje Preventa še 'pet sekund'. V naslednjih 48 urah bodo skušali ugotoviti, ali je mogoče pridobiti posel, ki bi podjetju zagotovil obstoj. Skrajni rok za uspeh te operacije je torek.

"Predsednika uprave sem vprašal, ali je še kakšna druga alternativa kot stečaj, in rekel je, da je še 'pet sekund do polnoči'. Prijeli bomo za teh pet sekund in bomo skupaj z ministrico za gospodarstvo v naslednjih 48 urah skušali ugotoviti, ali je mogoče pridobiti posel, ki bo podjetju za prehodno obdobje zagotovil delo in dobiček za nadaljnje delovanje," je po današnjem sestanku v Ljubljani povedal Pahor. "Predsednik uprave je določil, da je skrajni rok, da nam ta operacija uspe, torek," je dodal.

Kot je poudaril Pahor, je Prevent prepomembno regionalno podjetje na Koroškem, da bi izpustili teh pet sekund priložnosti, če obstajajo. "V neposrednih pogovorih z morebitnimi poslovnimi partnerji bomo skušali pridobiti njihov posluh, da investirajo v podjetje in tako omogočijo posel," je ponazoril. Pahor se je sicer v pogovore z obstoječimi ali morebitnimi novimi poslovnimi partnerji pripravljen vključiti tudi sam.

Tudi ministrica za gospodarstvo je dejala, da še obstaja upanje, da se tudi s posredovanjem vseh, ki to lahko naredijo, v kratkem času pridobijo novi posli. Poudarila pa je, da je treba ob tem gledati tudi na to, kako z ustreznim programom rešiti razmere v podjetju na dolgi rok.

Pojasnila je, da je država v tej zgodbi, kljub temu da gre za podjetje v zasebni lasti, zato, ker družba zaposluje pomemben del ljudi na Koroškem. "Če bi prenehalo delovati, bi bil to problem za koroško regijo. Tega ne želimo dopustiti, še posebej zato, ker Prevent je blagovna znamka," je dejala.

Krajnc je povedal, da je zadeva zelo kritična, a še ni vse izgubljeno. "Splača se potruditi, ker gre za podjetje, ki ima velik know how, pripadne ljudi, dobre resurse in tudi dober ugled v avtomobilski industriji," je povzel in spomnil, da je problem tega podjetja samo to, da nima poslov. "Če bomo do torka uspeli najti zagotovila za posle, se lahko izognemo katastrofi za koroško regijo," je dodal.

Vlada se je po besedah Darje Radić pripravila tudi za primer črnega scenarija. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, bo država s svojimi institucijami zagotovila, da bodo delavcem čim prej izplačali pravice iz naslova socialne varnosti. "Kot država bomo preko svojih institucij naredili vse, da bodo delavci v čim krajšem času prišli do tistih pravic, ki jim gredo po zakonodaji," je zagotovila.