Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Borisu Popoviču po šestnajstih letih preti drugi krog

Deli na:
Borisu Popoviču po šestnajstih letih preti drugi krog

Boris Popovič - Foto: Bobo

Po prvih podatkih županskih in svetniških volitev se je SDS potrdila kot daleč najbolje zgrajena stranka, kar je pokazala že mobilizacija stranke okoli Anžeta Logarja. SDS sledita SD in NSI, v manjših občinah s številom županov SLS.

A na volitvah za župane, na katerih velja večinski princip, na vrh mestnih občin pomladne stranke ne pripeljejo nikogar res svojega. Tako je dosedanji murskosoboški župan Aleksander Jevšek (SD) močno premagal pomladnega kandidata Bojana Petrijana. Desnosredinske stranke bodo zdaj lahko v Mariboru enotno podprle Franca Kanglerja, a je nasprotni tabor še pravi čas našel nov obraz – Jankovićevega klona gostinca Saša Arsenoviča.    

Vladajoča Lista Marjana Šarca z devetimi županskimi kandidati in 32 svetniškimi listami ni mogla veliko iztržiti. Čaka jo še veliko dela na lokalni mreži. Ko ga bo nekaj opravila, se lahko – tako kot se to dogaja SMC – prične hiter proces razgradnje. Levica se nasprotno kot nova stranka z več svetniki prepričljivo utrjuje tudi na teh volitvah.  

Nekaj dosedanjih županov je triumfirala tudi v mestnih občinah. Župan Novega mesta je vnovič Gregor Macedeni, le da mu tokrat ne bo treba teči drugega kroga. Bojan Šrot se je v Celju s svojo listo oziroma stranko dokopal že do šestega mandata. Sprememb ni tudi v Velenju, župan s četrtim mandatom ostaja Bojan Kontič (SD). 

Poglejmo še manj uspešne mestne župane. Kot kaže v Kopru tokrat Boris Popovič po šestnajstih letih ni izvoljen v prvem krogu. Drugega decembra se bo pomeril z Alešem Bržanom. V Slovenj Gradcu je župana Andreja Časa prepričljivo prehitel njegov zasledovalec Tilen Klugler, direktor javnega zavoda. Ob gresta v drugi krog. V Novi Gorici bo moral dosedanji župan Matej Arčon v drugi krog, kjer se bo pomeril z Klemenom Miklavičem iz gibanja Goriška.si.

V Kranju, kjer dosedanji župan Boštjan Trilar ni vnovič kandidiral, je po pričakovanju v drugem krogu nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. Precej za njim grem v drug krog nekdanji policist Zoran Stevanović. Na Ptuju se bodo čez štirinajst dni pomerili ali nekdanji župan Ptuja Štefan Čelan ali Nuška Gajšek (SD) ali Andrej Čuš. Dosedanji ptujski župan Miran Senčar ni kandidiral.

Poglejmo še v Kamnik, domačo občino premierja Marjana Šarca. Njegov nekdanji podžupan Igor Žavbi (LMŠ) se bo v drugem krogu kot močnejši soočil s kandidatom NSI Matejem Slaparjem.