nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boris Pahor počaščen prejel Tischlerjevo nagrado

Deli na:
Boris Pahor počaščen prejel Tischlerjevo nagrado

Foto: Bobo

Zaradi zavzetega opozarjanja na pomen narodne zavesti je danes 34. Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje med Slovenci na avstrijskem Koroškem, v Celovcu prejel pisatelj Boris Pahor. Ob tem je poudaril, da jezik in kultura ne moreta obstajati brez narodne zavesti.

"Ko smo bili skozi stoletja od Trubarja naprej obkroženi dan in noč s strani tujega jezika, smo slovenski jezik varovali v domačem krogu, ker je prevladovala zavest, narodna namreč, kot se ji pravi, ki pa jo danes nalašč zamenjujejo z nacionalizmom," je dejal Pahor v svojih zahvalnih besedah ob prejemu nagrade, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ).

Prav zaradi dejstva, da nagrado podeljuje tudi NSKS, se je Pahor počutil še posebej počaščen, saj ima organizacijo za "organ enotnosti". "Je združitev teženj, brez katerih je vsekakor reševanje identitete zelo oteženo," je dejal.

Predsednik NSKS Valentin Inzko je o Pahorju dejal, da je, kadar je pisal o svojem položaju in problemih, pisal tudi o problemih pri koroških Slovencih. "V vaših podobah prepoznamo sebe. V vaših slikah gledamo sebe," je Inzko sporočil nagrajencu. Obenem je opozoril na posebno čast, da je Pahor nagrado sprejel. Nenazadnje je bil pisatelj že mnogokrat odlikovan, tudi v tujini, a je nekaj nagrad tudi odklonil.

Občinstvo v celovškem Slomškovem domu, kjer je potekala slovesnost, je Pahorju izkazalo spoštovanje s stoječimi ovacijami. Pisatelj, ki je bil med drugo svetovno vojno zaprt v nacističnih koncentracijskih taboriščih, se je nato obrnil k publiki in ji dejal, da vedno ploskajo njemu, ki je taborišče preživel. Ploskati pa bi morali tistim "junakom", ki taboriščnega trpljenja niso mogli preživeti.