pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volišča v Donecku pripravljena na nedeljski referendum

Deli na:
Volišča v Donecku pripravljena na nedeljski referendum

Foto: Reuters

Večina volišč v ukrajinskem Donecku je povsem pripravljena na referendum o neodvisnosti regije, ki ga nameravajo izvesti 11. maja. Tudi volilni lističi so že prispeli, je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass povedal vodja samooklicane narodne republike Doneck Denis Pušilin.

Pušilin je izrazil pričakovanje, da bo volilna udeležba najmanj 60-odstotna, rezultate pa nameravajo sporočiti v roku treh dni po referendumu. Ni izključil možnosti, da bo na dan glasovanja v regiji prišlo do "provokacij" ter dodal, da je "vse mogoče s strani kijevske hunte".

Kot je konec aprila napovedal Pušilin, se bo referendumsko vprašanje glasilo: Ali sprejemate razglasitev neodvisne narodne republike Doneck. Takrat je še dodal, da še razmišljajo, katera možnost bi bila najboljša za odnose z Ukrajino, ali bo to federacija, konfederacija ali neodvisnost.

Predsedniški kandidat na volitvah, ki jih namerava Kijev v državi izvesti 25. maja, Pjotr Porošenko je medtem od Zahoda zahteval nove sankcije proti Rusiji, če bodo v nedeljo na vzhodu Ukrajine res izvedli referendum. Za načrtovani referendum o narodni republiki Doneck ni po njegovih besedah "nikakršne zakonske podlage", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na vzhodu Ukrajine so se po referendumu in posledični priključitvi ukrajinskega Krima Rusiji v zadnjih tednih okrepile težnje proruskih separatistov po neodvisnosti tamkajšnjih regij. Te so izrazili tudi z zavzetjem stavb lokalnih oblasti v številnih mestih, ukrajinska vojska pa je v odgovor sprožila obsežno operacijo proti separatistom, s katero želi ponovno prevzeti nadzor.