Revija Reporter
Slovenija

Boris Pahor: Italijani govorijo o fojbah, pozabljajo pa na fašizem

STA

16. mar. 2012 15:04 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tržaški pisatelj Boris Pahor je zavrnil pisanje italijanskega dnevnika Il Giornale, češ da laže in potvarja zgodovino. Zatrdil je, da ne zanika obstoja fojb, ter opozoril, da v Italiji pogosto pozabljajo, kaj je bilo storjenega prej, od leta 1919 do leta 1945.

Italijanski časnik je pred dnevi ostro napadel Pahorja, češ da ne priznava obstoja fojb in eksodusa Italijanov iz Istre ter da je ultranacionalist v odnosu do italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Pahor je v pogovoru za spletni časopis Slomedia poudaril, da nikakor ne zanika kraških jam oziroma fojb, vendar pa je prepričan, da ni mogoče kar spreminjati števila žrtev v njih, "tako da prideš do 10.000, 100.000 ali celo milijon mrtvih".

Opozoril je tudi, da se v Italiji zelo pogosto pozablja, kaj se je dogajalo pred tem, od leta 1919 do leta 1945. "500 naših ljudi je bilo zaprtih, devet ustreljenih, bilo je okoli 80.000 beguncev in nekako 50.000 poitalijančenih priimkov. Sledila je zasedba Slovenije, z vsem kar se je med njo dogajalo."

Pahor poudarja, da bi vse to moralo biti povedano, preden se govori o tem, kaj se je zgodilo leta 1945. "To zahteva zgodovina. Toda italijanske knjige zgodovine za dijake govorijo o fojbah, ne pišejo pa o tem, kar je prej počel fašizem," je dejal.

Boris Pahor je tudi zanikal, da bi bil komunist. "Nikoli nisem bil komunist. Komunisti so mi po vojni, ko sem pisal za revijo Zaliv, prepovedali tudi vstop v tedanjo Jugoslavijo," je dejal.

Pahor je še zatrdil, da s svojim pisanjem ne žali italijanskega predsednika Napolitana. V svoji knjigi pišem, da Napolitano pozablja, da so na ozemlju od Trsta do Julijskih Alp vedno živeli Slovenci, je dejal in dodal: "S tem ga ne žalim, pravim, da pozablja."

Avtor članka v Il Giornalu Pahorja označuje za protiitaljanskega. "Tega mi doslej nihče v Italiji niti v Trstu ni rekel. 24 let sem učil italijanski jezik in literaturo na slovenskih višjih srednjih šolah," je še dejal Pahor v pogovoru za Slomedio.