državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bogovič: Alenka Bratušek naj prevzame odgovornost za ta fiasko

Deli na:
Bogovič: Alenka Bratušek naj prevzame odgovornost za ta fiasko

Foto: Bobo

Predsednik SLS Franc Bogovič in podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh pozdravljata odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb. Odločitev po Bogovičevem mnenju kaže, da se tako zahtevnih zakonov ne sme sprejemati po nujnem postopku.

Pobudnika peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo več kot 80.000 državljanov, sta ves čas verjela, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine, so sporočili iz SLS in OZS.

Bogovič je ob tem spomnil na negativne posledice, ki jih bo sprejetje zakona imelo na ljudi, obrtnike, kmete, občine, upokojence in socialno šibke.

Ker je izvajanje zakona začasno zadržano, občine pa ne bodo izdale odločb za nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča, je po njegovi oceni ogroženih 200 milijonov evrov občinskih prihodkov, kar predstavlja 10 odstotkov vseh prihodkov slovenskih občin.

"Današnja odločitev ustavnega sodišča potrjuje, da se tako zahtevnih sistemskih zakonov nikakor ne sme sprejemati po nujnem postopku in brutalno uveljaviti koalicijske večine. Upam, da se bo vlada iz tega primera kaj naučila in se v prihodnje obnašala bolj odgovorno, predsednica vlade Alenka Bratušek pa naj prevzame odgovornost za fiasko," je še dodal Bogovič.



Meh pa je izrazil zadovoljstvo ob zadržanju izvajanja dela "škodljivega zakona, ki bi še dodatno prizadel številne obrtnike in male podjetnike". Z dodatno obremenitvijo gospodarstva v obliki davka na nepremičnine se bo gospodarska kriza v državi po njegovem mnenju še poglobila in tako prizadela vse državljane.

"Pričakujemo tudi, da bo končna odločitev sodišča razumna in da bo zakon pravičnejši za vse gospodarske subjekte," je še dodal Meh.

Ustavno sodišče je namreč zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb. To pomeni, da davčna uprava do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izdati odločb o davku na nepremičnine.

Sodišče je tako odločilo, ker je ocenilo, da bi izdaja odločb velikemu številu davčnih zavezancev in pričakovano večje število pritožbenih postopkov državi in davčnim zavezancem povzročili precejšnje finančno in organizacijsko breme.