pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radio Študent zaradi referenduma morda na ustavno sodišče

Deli na:
Radio Študent zaradi referenduma morda na ustavno sodišče

Foto: Bobo

Na Radiu Študent bodo po včerajšnji odločitvi DZ, da se zavrne razpis referenduma o dopolnjenem zakonu o obrambi, razmislili o možnosti ustavnega izpodbijanja tega sklepa poslancev, je za STA pojasnila odgovorna urednica radia Martina Dervarič. Ne glede na njihov morebitni uspeh na sodišču pa želijo javnosti pojasniti pomen sprememb zakona.

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji ugotovil, da razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki vojski podeljuje dodatna pooblastila, ni dopusten. S tem se zaustavlja zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma, ki se je začelo v ponedeljek.

Dervaričeva je povedala, da s kampanjo sploh še niso konkretno začeli, a jih včerajšnja odločitev DZ - tudi v primeru, če bo obveljala na ustavnem sodišču - ne bo ustavila pri tem, da bi razložili, kaj zakonska sprememba prinaša.

Po njenih besedah je tematika dokaj obširna, o njej pa je obveščenih premalo ljudi, zato se je treba o tej zadevi pogovarjati.

Po tem, ko je DZ kmalu po začetku drugega begunskega vala sprejel dopolnitev zakona, so pobudniki referenduma v DZ vložili več kot 3000 podpisov državljanov za začetek zbiranja podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Predsednik DZ Milan Brglez je nato določil, da se bodo podpisi zbirali med 2. novembrom in 6. decembrom. Zbiranje podpisov je že steklo, a je zdaj zaustavljeno.

Pobudniki referenduma menijo, da dopolnitve zakona niso potrebne, saj da že veljavni zakon o obrambi omogoča, da je Slovenska vojska v izjemnih primerih na meji prisotna. Menijo tudi, da se z dopolnjenim zakonom uvaja militarizacijo, saj se omogoča dodatne zlorabe. Z dopolnjevanjem zakona se tudi straši prebivalstvo, begunski val pa je humanitarna in ne varnostna kriza, poudarjajo.