1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Zadružna zveza po 20 letih zamenjala predsednika?

Deli na:
Bo Zadružna zveza po 20 letih zamenjala predsednika?

Foto: Bobo

V Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici danes potekajo volitve za novega predsednika Zadružne zveze Slovenije in ostale organe zveze. V boju za stolček predsednika zveze se podajata dosedanji predsednik, ki je na tem mestu že 20 let, Peter Vrisk in trenutni predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Zupančič poudarja, da je treba v zvezi po več kot 20 letih narediti spremembe, ki bodo v korist predvsem zadrug in njihovih potreb.

Vrisk ob tem zagotavlja, da je slovenski zadružni sistem v primerjavi z avstrijskim uspešnejši. "Mi smo pred 20, 25 leti hodili k njim in se učili, danes pa ugotavljamo, da smo mi šli, kar zadeva globalno delovanje, daleč naprej. Pri nas gre 80 odstotkov prometa prek zadrug," je pred kratkim pojasnil za časnik Delo.

Zupančič ocenjuje, da zadruge v večjem delu poslujejo pozitivno, vendar pa da se v nekaterih zadrugah njihov kapital zmanjšuje tako, da posledično prihaja tudi do likvidnostnih težav, kar onemogoča plačevanja obveznosti oz. uspešno poslovanje. "Zveza kot krovna organizacija je dolžna izvajati aktivnosti za čim večji poslovni učinek zadrug," je zapisal v svojem programu.

"Zadružni sistem smo pripeljali do res visoke ravni, kar priznava tudi stroka v Evropi, pa zadružniki, ki prihajajo iz evropskih držav k nam v okviru naših evropskih povezav. Podvojili smo povprečen promet na zadrugo, uspelo nam je dvigniti imidž zadružništva, danes zadruga pomeni nekaj pozitivnega. Pri nas ni tajkunskih zgodb," pa pravi Vrisk, ki dodaja, da je danes velik interes za ustanavljanje zadrug na vseh področjih.

Kdo bo vodil zadružno zvezo v naslednjem mandatu, bo znano na volitvah, ki se začnejo ob 10. uri. Izvoljen pa bo tudi nov petčlanski nadzorni odbor ter 16-članski upravni odbor zveze. Slednji je sestavljen s kandidatov iz različnih slovenskih regij.