palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Julijana Bizjak Mlakar vendarle kulturna ministrica

Deli na:
Bo Julijana Bizjak Mlakar vendarle kulturna ministrica

Foto: Bobo

Skorajšnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD bodo besedilo koalicijskega sporazuma parafirale v sredo dopoldne, je včeraj potrdil prvak DeSUS in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Parafiranje je bilo predvideno za torek, a je Erjavec odsoten zaradi službenih obveznosti. V SMC pa so včeraj za STA pojasnili, da koalicijskih usklajevanj ta dan ni bilo.

Koalicijski sporazum so pogajalci omenjenih treh strank vsebinsko uskladili sredi minulega tedna, a povsem dokončne različice besedila naj potencialne partnerice od SMC še ne bi dobile. Do parafiranja sporazuma je sicer pričakovati zaključna usklajevanja glede kadrovske razdelitve.

Kot so včeraj navedli v največji parlamentarni stranki, bo javnost o imenih ministrskih kandidatov obveščena pravočasno. Predvidoma pa bodo imena znana še v tem tednu, saj bo predsednik SMC in mandatar Miro Cerar opravljal drugi krog razgovorov s potencialnimi kandidati za nove ministre.

Število ministrov se povečuje na 15 (vključno z ministrom brez resorja, ki vodi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu), ob čemer se dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja. DeSUS po trenutnem dogovoru pripadajo štirje, SD pa trije resorji. Medtem ko so kandidati iz obeh manjših strank prihodnje koalicije načeloma že znani, v SMC večine svojih imen še ne razkrivajo.

Erjavec je v izjavi za medije pred uradno otvoritvijo Strateškega foruma Bled potrdil, da bodo koalicijski sporazum verjetno parafirali v sredo. Pričakuje, da bodo ministrska imena znana po parafi. Seznama kandidatov nima, ve le, kdo je kandidat za finančnega ministra, je povedal. Iz SMC so pred kratkim namreč sporočili, da je ekonomist Dušan Mramor privolil v kandidaturo za vodenje tega resorja.

Erjavec je ob tem zanikal informacijo, da naj bi njihova poslanka Julijana Bizjak Mlakar izpadla iz igre za prevzem ministrstva za kulturo. "Danes ali v torek bo imela pogovor s predsednikom vlade, na podlagi tega pogovora pa bo sprejeta ustrezna odločitev," je dejal in dodal, da se bo Bizjak Mlakarjeva sestala še z nekaterimi kulturniki.


Bizjak Mlakarjeva je pozneje za STA potrdila, da se je srečala s predstavniki Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Termin pogovora s Cerarjem po njenih besedah še ni določen, ga je pa včeraj obvestila, da je na razpolago za sestanek in o čem bi se želela pogovoriti z njim.

Kaj konkretno se je pogovarjala s kulturniki, Bizjak Mlakarjeva ni želela razkriti. Dejala je le, da se je "pač želela prepričati v svoje videnje potrebnih sprememb na področju kulture". Ko bo slišala še Cerarjeva stališča, pa se bo lažje odločila, ali je res kandidatka za ministrico za kulturo ali ne, je dodala.

V Društvu slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenskem centru PEN so sicer na Cerarja v ponedeljek naslovili odprto pismo in ga pozvali, naj se z vso skrbjo posveti ustrezni izbiri ministra za kulturo. Opozorili so ga, da pri tem ne gre za drobiž v strankarskih preigravanjih, pač pa za dušo in obraz slovenske nacije.

Med morebitnimi kandidati iz kvote DeSUS je tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bi tokrat prevzel okoljski resor. S Cerarjem se je prvič srečal minuli teden, a je šlo bolj za spoznavni pogovor. Vnovično srečanje je predvideno v tem tednu, a tudi Gantar termina še nima. Na vprašanje, ali še vedno velja za potencialnega kandidata za ministra za okolje in prostor, pa je včeraj za STA priznal, da je kadrovski razrez še vedno odprt in da težko reče karkoli zanesljivega.

Je pa Gantar ob tem pojasnil, da bosta izvršni odbor in svet DeSUS najverjetneje zasedala v začetku prihodnjega tedna. Konferenca SD bo o vstopu v koalicijo s Cerarjem dokončno odločila že to sredo.

S Cerarjem so se minuli teden sestali tudi vsi trije morebitni ministrski kandidati iz kvote SD: strankin predsedujoči Dejan Židan, ki bo zelo verjetno še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak, ki že v tem mandatu vodi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za obrambo pa bi v novem mandatu prevzel poslanec SD Janko Veber. Ta se bo s Cerarjem znova sestal v sredo, že po prvem njunem pogovoru pa, kot je dejal, verjame, da bi lahko postal novi obrambni minister.