pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Fakinu uspelo dobiti še tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne

Deli na:
Bo Fakinu uspelo dobiti še tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne

Foto: Bobo

Člani Mandatno-volilne komisije DZ bodo danes odločali o tem, ali bodo predlagali DZ, naj da soglasje k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Fakina ne podpirajo v največji parlamentarni stranki SMC, ki ima v mandatno-volilni komisiji (MVK) sedem predstavnikov. Podporo so mu odrekli tudi v NSi, ki ima v MVK enega predstavnika.

Jasno podporo pa so mu napovedali le v SD, ki imajo enega poslanca v MVK.

V ostalih poslanskih skupinah se konkretno o njegovi podpori niso izrekali, a pred štirimi leti ga v SDS niso podprli, v DeSUS pa so ga podprli. MVK šteje 19 članov.

Fakin se poteguje za tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne. Če ga člani mandatno-volilne komisije danes ne bodo podprli, se bo DZ na seji le seznanil z mnenjem komisije. Če pa bi dobil podporo komisije, pa bodo o soglasju k njegovemu imenovanju odločali vsi poslanci. Za imenovanje potrebuje navadno večino.

Če Fakin v DZ ne bo dobil podpore, bo moral ZZZS ponoviti postopek javnega razpisa. Doslej se je v DZ že dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato leta 2002.

Postopek imenovanja šefa ZZZS poteka tako, da najprej o prijavljenih kandidatih odloča upravni odbor ZZZS, ki izbere kandidata in ga predlaga v imenovanje skupščini ZZZS. Če skupščina kandidata podpre, predlog roma v DZ, kjer poslanci glasujejo o soglasju k imenovanju.