Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Morda že ta teden novi ministri

Deli na:
Morda že ta teden novi ministri

Foto: Bobo

Prihodnji teden bodo v ospredju dogajanja v DZ postopki imenovanja novih ministrov. Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu bo kandidatu za ministra Gorazdu Žmavcu prisluhnila v sredo, DZ pa se bo z odstopom Tine Komel z ministrske funkcije seznanil predvidoma v četrtek. Poslanske pozornosti bodo še naprej deležne posledice ujme.

Žmavc pred pristojnim delovnim telesom v sredo, kdaj Trop Skaza in Dragonja, še ni znano

Potem ko je koalicija konec tedna razrešila kadrovske zaplete in v petek naposled podpisala tudi nov sporazum o sodelovanju, bodo prihodnji teden ena glavnih tem v DZ postopki imenovanja novih ministrov.

Kdaj se bosta pred delovnimi telesi DZ predstavila kandidatka za zdravstveno ministrico Alenka Trop Skaza ter kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, še ni določeno. Seja komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, pred katero se bo predstavil kandidat za ministra Žmavc, pa je že sklicana za sredo.

Žmavc bo namreč na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Tino Komel iz vrst PS, ki je morala ministrsko funkcijo zaradi koalicijskega dogovora, da ta resor prevzame DeSUS, zapustiti. Njeno vztrajanje, da ne bo odstopila, je sicer v minulih dneh precej razgrelo ozračje tik pred podpisom koalicijske pogodbe.

Poslanci se bodo z odstopom Komelove, ki se bo verjetno vrnila v DZ, seznanili na izredni seji predvidoma v četrtek. Ali bo na tej seji možno že imenovati nove ministre, pa je po besedah predsednika DZ Janka Vebra treba še dogovoriti z vlado. Veber predvideva, da bodo lahko na seji DZ vse kandidate za ministre obravnavali kot listo predlogov.

Ministrski kandidati še na obisk v poslansko skupino SD

Prvak DL Gregor Virant je v petek že napovedal, da bo DL podprla vse tri ministrske kandidate. Ti se bodo v torek predstavili tudi poslanski skupini SD, v kateri pričakujejo, da bodo ministri s svojimi programi sledili usmeritvam v petek podpisanega koalicijskega dogovora ter da se zdravstvu in gospodarstvu obetajo boljši časi, je pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han.


H krepitvi gospodarskega razvoja se je koalicija zavezala tudi v koalicijskem dogovoru, medtem ko prav področje zdravstva ostaja tista točka, pri kateri morajo partnerji še najti soglasje. Kljub zadovoljstvu nad doseženim soglasjem glede prioritet namreč zlasti v DL in DeSUS svarijo, da jih čakajo še pomembne odločitve. V DL so zaskrbljeni, ker iz sporazuma ne veje dovolj reformnega zagona.

SDS v zahtevi za sklic izredne seje DZ na temo odprave posledic ujme opozarja na potrebo po interventnem zakonu

Tudi prihodnji teden bo parlamentarno dogajanje pod vtisom nedavne ujme, ki je prizadela državo. Odbor za infrastrukturo in prostor bo imel v sredo na dnevnem redu zahtevo opozicijske SDS za sklic izredne seje DZ na temo odprave posledic ujme. V zahtevi SDS izpostavlja, da mora DZ z interventnim zakonom omogočiti čim hitrejšo odpravo posledic.

Po mnenju SDS bi moral DZ vladi priporočiti, naj najkasneje v petih dneh določi besedilo interventnega zakona, ki bi vzpostavil pravno podlago za učinkovito odpravo posledic na infrastrukturi in v gozdovih ter za povračilo škode gospodarstvu, kmetijstvu in ostalim prizadetim. SDS pričakuje, da bo vlada zakon poslala v DZ po nujnem postopku.

Omrzel želi interventni zakon že v marcu, zahteve SDS ne razume

Vladna delovna skupina za pripravo sprememb zakonodaje, ki bi pospešile odpravo posledic, se je prvič sestala v četrtek. Infrastrukturni minister Samo Omerzel, ki predseduje skupini, je izrazil željo, da bi interventni zakon sprejeli že marca.

Glede zahteve SDS za sklic izredne seje DZ je Omerzel dejal, da namena zahteve sicer ne razume, vsekakor pa pozdravlja aktivnosti in podporo SDS pri sanaciji stanja po ujmi. Poleg interventnega zakona je minister izpostavil tudi potrebne spremembe zakona o javnih naročilih, ki bi poenostavile postopke v tovrstnih izrednih razmerah.

V četrtek pa se je sestal tudi odbor DZ za infrastrukturo in prostor, ki se je po seznanitvi s posledicami ujme prav tako zavzel za odpravo birokratskih ovir ter poenostavitev postopkov javnega naročanja in prostorske politike.