Revija Reporter
Slovenija

Bloomberg o Golobu: Premier, ki je v EU najbolj podkovan za razpravo o energetski situaciji

M. M.
1 438

16. nov. 2022 6:00

Deli na:

Prihodnost Evrope je brez ruskega plina, pravi predsednik slovenske vlade Robert Golob v intervjuju za ameriški finančni portal Bloomberg. Zagotavlja tudi, da lahko Evropa brez težav prestane najmanj dva tedna silnega mraza, pa celo »štiri do šest tednov«, je povedal za portal.

Bloomberg je Goloba opisal kot tistega evropskega premierja, ki je najbolj podkovan, da spregovori o aktualni energetski situaciji Evropske unije. Mila, topla jesen, zmanjšana poraba energije in padec cen zemeljskega plina so pripomogle temu, da se lahko Evropa to zimo prebije skozi daljša obdobja mrzlega vremena.

Njegov optimizem je precej drugačen od poletne zaskrbljenosti, ki je zajela Evropo ob rasti cen plina po ruskem napadu na Ukrajino. V mesecih po tem so si evropske države naredile zaloge zemeljskega plina in zmanjšale porabo, kar je stabiliziralo cene plina.

Čeprav utegnejo lokalne specifike ponekod povzročiti težave in pomanjkanje električne energije – Francija ima denimo težave s ponovnim zagonom svojih jedrskih kapacitet, piše Bloomberg –, obsežni izpadi elektrike po Evropi »ne pridejo v poštev«, zagotavlja Golob.

Evropska unija svari, da utegne biti zima zahtevna, a še večji problem bo lahko naslednja zima, saj bodo države porabile svoje zaloge, plina iz Rusije pa ne bo več. V severni in srednji Evropi je že popolnoma jasno, da je v prihodnosti ni prostora za ruski plin, je prepričan Golob. »Vprašanje je le, kako hitro to doseči.«

Bloomberg piše tudi o energetskem paketu, ki ga je Slovenija namenila podjetjem in gospodinjstvom za prebroditev energetske krize – končna cena bi lahko bila pod dve milijardi evrov, pravi Golob. Upa tudi, da bo za rešitev energetskega sektorja potreben le del od 750 milijonov evrov, kolikor jih je vlada pripravila za ta namen – denar naj bi šel v glavnem za HSE, ki mora zaradi izklopa šoštanjske termoelektrarne kupovati energijo na trgu.