Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blamaža: nespretni ali prestrašeni Golobovi niso dorasli obračunu z Janšo? (KOMENTAR)

Deli na:
Blamaža: nespretni ali prestrašeni Golobovi niso dorasli obračunu z Janšo? (KOMENTAR)

Robert Golob in Janez Janša - Foto: STA

Depolitizacija RTV Slovenija se je zataknila. Narašča nejevolja in jeza novih oblastnikov, ker so njihovi predhodniki prek obvladovanja programskega sveta RTV prevzeli nacionalno televizijo in jo še vedno drže v svojih rokah.

Vse več je obtožb, da nespretna ali prestrašena Golobova vlada ni dorasla niti obračunu s političnimi bremeni Janševe vlade. Ni manjkalo prijateljskega ognja vrste razočaranih mnenjskih voditeljev oziroma kolumnistov, ko so vladajoče celo sumničili, da ji rušenje ugleda RTV in peripetije v njej in okoli nje ustrezajo. Samo tako so si razlagali, zakaj na Kolodvorski ostaja vse po starem. O zakonski podlagi razrešitve programskih svetnikov, ki so jo pričakovali ali celo zahtevali, si niso belili glav, čeprav so prav ti pomisleki upravičeno zadrževali ambicije koalicije.

Teh pomislekov – nanje se je skliceval predsednika vlade v začetku aprila in obžaloval, ker ima zvezane roke, dokler ne odločijo ustavni sodniki – ni več. Koalicija se je odločila razrešiti devet svetnikov, ker so glasovali za nezakonito imenovanje generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, ta pa je nato nezakonito razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak.

Lahko bi si mislili, da v koaliciji že vedo, kaj delajo, a dvomimo. Obstaja več kot realna možnost, da bodo zaplezani obtičali v steni.

Zdi se, da je to bolj izgovor, razlog pa je v drugačni politični oceni razmer. Dejstvo je, da je ustavno sodišče tik pred odločitvijo, pa ga poslanci koalicije vendarle prehitevajo po desni. Tudi pravnica Barbara Rajgel, ki sodeluje v Pravni mreži za varstvo demokracije (za ustavno sodišče je pripravila tako imenovano intervencijo tretje strani – analiza naj bi bila v pomoč sodnikom pri sprejemanju odločitve v prid novele zakona o RTV), takšne vzporedne postopke razreševanja programskih svetnikov vidi kot dodatno načenjanje zaupanja v pravo. Ne glede na to, kaj bo reklo ustavno sodišče, bo tudi ta njegova odločitev zato dobila še več politične konotacije.

Koalicija je, kot rečeno, pripravila drugačno politično oceno. Lahko bi si mislili, da že vedo, kaj delajo, a dvomimo. Obstaja več kot realna možnost, da bodo zaplezani obtičali v steni. Lahko pa se bodo sklicevali na to, da so naredili vse, kar so mogli; kaj morejo, če najvišja sodna instanca meni drugače in se ne ozira na voljo ljudstva.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je pred dnevi v Bruslju zaklinjala, da so v koaliciji za pravno državo in da bodo vse postopki zakoniti. Da bo kdo konkretno odgovarjal in se poslovil, če se na sodnih instancah izkaže, da so ne glede na opozorila ravnali nezakonito, o tem pa seveda nič.