pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bizarnost slovenskega sodstva: sodijo fantomski sodniki

Deli na:
Bizarnost slovenskega sodstva: sodijo fantomski sodniki

Foto: Arhiv Reporterja

Na slovenskih sodiščih je še vedno v veljavi sodni red, ki fotoreporterjem prepoveduje fotografiranje sodnic in sodnikov v kazenskih zadevah pred glavnimi obravnavami. Po sodnem redu sme predsednik vrhovnega sodišča dovoliti fotografiranje in snemanje za posamezno obravnavo (to je postalo praksa), pri čemer je fotografiranje dovoljeno le pred začetkom glavne obravnave. Toda fotografirati je dovoljeno le tožilce, odvetnike in obtožence, nikakor pa ne sodnikov.

Za to morajo sodniki dati izrecno dovoljenje, česar pač ne počnejo. Tako je bil prav bizaren prizor iz sojenja v zadevi Patria, ko je okrajna sodnica Barbara Klajnšek enega od snemalcev nahrulila, češ zakaj jo snema. Sodnica, ki je vodila najbolj odmeven sodni proces v državi, se je skrivala pred javnostjo, tako da jo je fotograf Reporterja moral »ujeti« in fotografirati na ulici. Masleša je na eni od svojih novinarskih konferenc pred meseci dejal, da nima nič proti fotografiranju sodnikov pred glavnimi obravnavami. Za to bi morali spremeniti sodni red, kar je sicer pristojnost ministra za pravosodje, vendar po prej pridobljenem mnenju vrhovnega sodišča. Kljub temu ni Masleša storil popolnoma nič, da bi se njegove besede uresničile ter bi se nehalo nedopustno in do državljanov poniževalno skrivaštvo sodnikov.

 Zanimalo nas je, ali je Masleša ministru za pravosodje predlagal spremembo sodnega reda v tej določbi, toda z vrhovnega sodišča smo prejeli odgovor: »O morebitnih predlogih in stališčih vrhovnega sodišča glede na delovne prioritete oziroma v zvezi s spremembami predpisov bo javnost ustrezno obveščena.« Iz javnosti se torej še naprej norčujejo, beseda Masleše pa očitno ni vredna počenega groša. Tudi na ministra za pravosodje Klemenčiča smo naslovili vprašanje, ali bo spremenil sodni red v opisani smeri, toda do konca redakcije ni odgovoril.

Sedanje skrivaštvo sodnikov je na nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti opisal z besedami, da živimo v državi, kjer sodniki kot fantomi skriti pred javnostjo razglašajo svoje sodbe. Drugačen odnos je na Hrvaškem. Tam v odmevnih primerih sodniki berejo sodbe pred televizijskimi kamerami v sodnih dvoranah, fotografije vseh sodnikov vrhovnega sodišča so objavljene na spletni strani vrhovnega sodišča. Za Slovenijo je to znanstvena fantastika – vrhovna sodnica Vesna Žalik je celo napadla fotografa Reporterja, ker jo je fotografiral pred vhodom na sodišče.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.