Revija Reporter
Slovenija

Bizarni nepremičninski posli SD: z najemnino za »ukradeno« vilo dobijo 13.500 evrov, za nove prostore pa plačujejo 13.111 evrov mesečno

Marko Medvešek
9 3.043

22. feb. 2024 6:00 Osveženo: 7:15 / 22. 2. 2024

Deli na:

Moskovičeva vila na Levstikovi v Ljubljani je v lasti stranke SD, najemnik pa je inštitut, ki ga je ustanovila sama stranka.

Primož Lavre

Socialni demokrati so se konec lanskega leta odmevno preselili iz vile na Levstikovi ulici v nove prostore na Nazorjevi ulici in selitev utemeljevali s tem, da bodo na novi lokaciji bližje ljudem. Ker sta obe stavbi v centru Ljubljane, od novih prostorov na Nazorjevi do državnega zbora pa peš prideš le nekaj minut hitreje, kot potrebuješ za pot z Levstikove do DZ, se je zdel argument za selitev malce nenavaden.

Še bolj nenavadno je ravnanje stranke z vilo, ki je zaradi eksplozije cen nepremičnin v Ljubljani tudi najvrednejša lastnina SD. Namesto da bi jo ponudili trgu v najem ali jo celo prodali (zanjo bi gotovo lahko iztržili nekaj milijonov evrov), so jo dali v uporabo novoustanovljenemu Inštitutu 1. maj. Tega je ustanovila kar sama stranka, v njem zaposlila tri ljudi (Jana Škoberneta, Anjo Kopač in Majo Mohar) in mu dala v najem za potrebe takega inštituta vidno preveliko stavbo.

A ravnanje SD postane razumljivo po razkritju najemnine za vilo, ki jo Inštitut plačuje SD – 13.500 evrov mesečno ali 30 evrov za kvadratni meter, je prejšnji teden objavil Žurnal24. Skoraj ravno toliko oziroma 13.111 evrov mesečno pa SD plačuje za najem novih prostorov na Nazorjevi ulici. Toda pozor – od najemnine, ki jo SD dobi za vilo, mora plačati še 25-odstotni davek, zato se zdi vsa zadeva vsaj na papirju kar slaba poslovna poteza.

Fajonova in Žibert ob decembrski otvoritvi novih prostorov stranke SD na Nazorjevi v Ljubljani.

Sašo Radej

Še bolj vpadljivi so zneski, s katerimi ravna konec leta 2022 ustanovljeni Inštitut 1. maj, Zavod za izobraževanje, raziskovanje in mednarodno povezovanje – kot ustanovitelja sta v sodnem registru navedena predsednica stranke Socialnih demokratov Tanja Fajon in že nekdanji generalni sekretar stranke Klemen Žibert. Sveže ustanovljeni zavod je namreč samo v letu 2023 imel kar 395.551,12 evra prihodkov. Od tega je bilo le 2462,16 evra ustvarjeno na domačem trgu ter 4000 evrov na trgu EU – drobiž v celotni vsoti, ki so predvsem donacije pravnih in fizičnih oseb ter partnerstva pri raznih projektih, so v Inštitutu 1. maj povedali za Žurnal24.

Velja omeniti, da se nekaj podobnega kot v SD gredo tudi v NSI, ki je ustanovila Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, in v SDS, ki ima Inštitut dr. Jožeta Pučnika. Oba imata sedež v stavbah v lasti strank, res pa da vsaj po dostopnih podatkih ne plačujeta 13.000 evrov mesečno matičnima strankama. Računsko sodišče je sicer že lani sprožilo preiskavo poslovanja Socialnih demokratov – gre za redno revizijo poslovanja političnih strank, ki so se prebile v parlament, v okviru te preiskave pa bodo pod drobnogledom tudi transakcije med Inštitutom 1. ma in SD.

Vila na Levstikovi tako ostaja ena najbolj razvpitih nepremičnin v državi. Kot orožje v napadih na SD jo je leta uporabljal prvak SDS Janez Janša, ki je socialnim demokratov očital, da imajo štab v ukradeni judovski vili. SD ga je zaradi tega tožila in na sodišču tudi zmagala, nakar se je moral Janša na tviterju opravičiti zaradi svojih zapisov, stranka SD pa je morala nakazati še 12.476 evrov odškodnine z obrestmi. Po izbruhu afere Litijska se je Janša nedavno spet oglasil in SD očital, da je s prodajo stavbe na Litijski financirala nakup svojih novih prostorov na Nazorjevi ulici. Brez dokazov in tudi znova z napačnimi informacijami – kot rečeno, je SD samo najemnik in ne lastnik lokacije na Nazorjevi.