Revija Reporter
Slovenija

Bivši direktor kamniške občinske uprave Ivan Kenda odgovarja Marjanu Šarcu: »Gravžaš se mi!«

Igor Kršinar

8. maj. 2018 10:52 Osveženo: 15:10 / 08. 5. 2018

Deli na:

Kamniški župan Marjan Šarec, ki se s svojo stranko Lista Marjana Šarca, poteguje na državnozborskih volitvah in ima po anketah celo možnosti za premierja, je za nepravilnosti v kamniški občini obtožil svojega nekdanjega direktorja Ivana Kendo, ta pa očitke zavrača in ga opominja, da je prav zaradi projektov, ki jih je vodil, gladko zmagal na lokalnih volitvah leta 2014.

To je šele začetek spopada med odhajajočim županom Marjanom Šarcem in njegovim nekdanjim sodelavcem Ivanom Kendo, saj se tudi slednji podaja na državnozborske volitve in bo prav v Kamniku izzival Šarca kot kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja.

POP TV je včeraj v svoji osrednji in večerni oddaji objavila poročilo nadzornega odbora občine Kamnik, ki ga vodi član SDS in nekdanji Šarčev podžupan Robert Kokotec, v njem pa Šarcu očita razmetavanje 40.000 evrov občinskega denarja.

V letih 2014 in 2015 je občina Kamnik za kar šest okoliških občin izvajala 40-milijonski projekt nadgradnje čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja, ki ga je pretežno financirala Evropska unija. Za nadzor nad projektom so na občini najeli trboveljsko podjetje CSE Invest, kateremu so napisali dve naročili, obe pod 20.000 evri, zaradi česar jim nadzorni odbor očita drobljenje naročil z namenom, da bi se izognili javnemu razpisu.

Šarec je za POP TV odgovoril, da je šlo za dve različni naročili in da razpis ni bil potreben. Napaka pa naj bi bila po županovih besedah storjena, ker občina ni prejela vseh poročil o opravljenem delu, zaradi česar naj bi potem odslovili takratnega direktorja občinske uprave.

Ivan Kenda, nekdanji direktor občinske uprave Kamnik

Primož Lavre

Ta se je že odzval na Šarčeve obtožbe na svojem facebook profilu:

»Dober večer!

No takole me blati Marjan Šarec, ki sem mu bil 4 leta in 10 mesecev najbolj zvest sodelavec. Ta nekdanji direktor, ki ga omenja v današnji oddaji 24ur, sem namreč jaz, IVAN KENDA.

Kar veliko brc mimo je v teh današnjih izjavah, sploh, ker on kot odgovorna oseba ni upošteval ne zahtev KPK, ipd., v zvezi z naštetimi projekti, najbolj pa ga verjetno boli, ker sem dal odpoved sam, ker se z ekipo, ki jo je začel ustvarjati julija 2015, ni pač več dalo delati (npr. Brane Golubović, ipd., ki se ga 5 let (2010-2015) sploh ni smelo omenjati na Občini Kamnik, ker je bil 2010 tako nagravžen nasprotnik, sedaj je pa celo na listi LMŠ, pa z Branetom verjetno ni nič narobe...).

https://www.24ur.com/…/marjan-sarec-prva-tarca-predvolilnih…

Šarc, šli bomo od dokumenta do dokumenta!!

Hvala, Šarc, za reklamo!! Mehurji obstajajo!

Ivan«

Po objavi intervjuja z Marjanom Šarcem v oddaji 24ur zvečer pa je Kenda še napisal:

»...ja, človek ne more spati, ko nekdo tako neprizadeto laže o tebi = meni....

malo gledam te e-pošte za nazaj in sem se zaustavil na gradnji, ki ti je prinesla mandat 2014-2018,

če še nisi pozabil Šarec,

OŠ Toma Brejca, kjer je ravno CSE odigral odločilno vlogo, da izvajalcu ni bilo ugodenih za več kot 800.000 EUR zahtevkov.

Oba sva bila takrat prezadovoljna, da je CSE ukrepal in na koncu je bilo izvajalcu izplačano le borih 13.700 EUR pa še to je bila zahteva MIZŠ. Kako si vpil na te fante, Bog pomagaj!

Bistvo te zgodbe je, da je CSE delal za borih 12.000 EUR, kot koordinator, na velikem razpisu pa je bil izbran nadzor za več kot 100.000 EUR in ta je izvajalcu kar potrdil teh 800.000 EUR, navada še iz avtocestnega programa pač...

Zaključek te zgodbe je, da mi očitaš ponovno sodelovanje s CSE v občini Dobrepolje, kjer je spet pri novem vrtcu realizacija namesto 4,3 mio slabih 2,5 mio, spet po njegovi zaslugi...

Bolj pa bode v oči to, da si ti, Šarec, po mojem odhodu , zelo dobro še naprej sodeloval pri večini investicij z nadzorom, ki si ga pri OŠ Toma Brejca imel za najslabšega...podobno, kot v politiki..

Gnilo! Se mi gravža(š)!

Ivan«

Medtem se je na članek že odzval Šarec, ki nam je sporočil, da direktor ni dal odpovedi, temveč je bil razrešen, pripadla mu je tudi odpravnina po zakonu. Kenda pa vztraja, da je sporazumno odstopil, zato mu je pripadla odpravnina. Če bi bil razrešen iz krivdnih razlogov, je ne bi dobil. Odstopno izjavo hrani doma in jo bo v naslednjih dneh javno objavil. 

Šarec pa nam je poslal še odločbo o razrešitvi Ivana Kende in sklep o izplačilo odpravnine v višini 2.019,61 evra, ki mu je pripadla skladno z zakonom, ker je bil razrešen pred zaključkom petletnega mandata. Hkrati je bil z 1. 11. 2015 razporejen na delovno mesto vodje oddelka za družbene dejavnosti, ki ga je opravljal tudi hkrati kot direktor občinske uprave. Ta položaj pa je Kenda zapustil 10.1. 2016, ko je sklenil sporazum o prenehanju delovnega razmerja.