Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bivšemu šefu Petrola Kryžanowskemu sodišče potrdilo obsodbo zaradi zlorabe notranjih informacij

Deli na:
Bivšemu šefu Petrola Kryžanowskemu sodišče potrdilo obsodbo zaradi zlorabe notranjih informacij

Marko Kryžanowski - Foto: Bobo

Višje sodišče je tik pred zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je nekdanji šef Petrola Marko Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe, poroča današnje Delo. Kryžanowski naj bi tako dobil enoletno pogojno kazen.

Primeru je grozilo zastaranje, saj desetletni rok za obsodbo poteče danes. A potem ko je ustavno sodišče v začetku tega meseca po poldrugem letu le presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, je ljubljansko višje sodišče pohitelo in odločilo o pritožbi Kryžanowskega.

Na tožilstvu so za Delo potrdili, da je višje sodišče pritožbo zagovornika obdolženca zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča.

Tožilstvo je sicer Kryžanowskemu očitalo, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot predsednik uprave Petrola seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic družbe, katerih vrednost je pozneje zrasla.



Okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa je bil obtoženi obsojen na enoletno pogojno kazen. Tožilka Tanja Ahčan je pri tem dejala, da gre za šolski primer zlorab notranjih informacij.

Zastopnik Kryžanowskega se je pritožil, višje sodišče pa je sledilo njegovemu mnenju, da je kazenski zakonik v nasprotju z ustavo, saj zlorabo notranjih informacij opredeljuje kot kaznivo dejanje, medtem ko je bil po takratnem zakonu o trgu finančnih instrumentov to le prekršek, zato se je čakalo na ustavno presojo.

Kryžanowski bi tako lahko postal drugi pravnomočno obsojeni zaradi zlorabe notranjih informacij. Prvi je to lani postal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič zaradi trgovanja z delnicami Velane, s katerimi si je na podlagi notranjih informacij po očitkih tožilstva pridobil za 14.000 evrov protipravne koristi. Verbič je bil obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo.