poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal: Nataša Pirc Musar stopila v razred in nagovorila dijake, to je zdaj ugotovila šolska inšpekcija

Deli na:
Škandal: Nataša Pirc Musar stopila v razred in nagovorila dijake, to je zdaj ugotovila šolska inšpekcija

Med predsedniško kampanjo je Nataša Pirc Musar med obiskom gimnazije v Brežicah stopila v razred in nagovorila dijake - Foto: facebook

Ravnanje predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar je vzel pod drobnogled Inšpektorat za šolstvo za šolstvo in šport (MIZŠ). Med predsedniško kampanjo je namreč med obiskom gimnazije v Brežicah stopila v razred in nagovorila dijake. Fotografijo s srečanja je sprva objavila na družabnih omrežjih, a jo je nato umaknila. Le zakaj?

Da je »v vrtcih in šolah prepovedano delovanje političnih strank in njihovih podmladkov,« kot je to določeno v 72. členu zakona o organizaciji in financiranju izobraževanja, bi Nataša Pirc Musar kot pravna strokovnjakinja, za kar se ima, morala vedeti, a je bila vseeno tako predrzna in kršila zakon.

»Nastopi predsedniških kandidatov - ne glede na to, ali delujejo kot kandidati političnih strank ali kot neodvisni kandidati - ne sodijo v šolski prostor,« je za Reporter pojasnilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ob tem je navedlo že omenjeni 72. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Skupaj s kandidatoma, Natašo Pirc Musar in Gregorjem Bezenškom, sta kršila zakon tudi ravnatelja omenjenih šol, Gimnazije Brežice in Biotehniške srednje šole v Mariboru.

S primerom iz Brežic, torej z vstopom Nataše Pirc Musar v enega od razredov tamkajšnje gimnazije med potekom pouka, se je po navedbah ministrstva seznanil Inšpektorat za šolstvo in šport (IRSŠ). Ta je primer preučil po uradni dolžnosti v smislu kršitve 72. člena ZOFVI: »Po pridobljenih pojasnilih, da je na povabilo ravnatelja potekal ogled objekta, pri čemer ni bilo izvajanih aktivnosti v zvezi z volilno kampanjo, se IRSŠ ni odločil za nadzor.«

Podobno kot kandidatka Nataša Pirc Musar je med volilno kampanjo storil predsedniški kandidat Gregor Bezenšek. S svojo soprogo in dijakom je vstopil v razred Biotehniške srednje šole v Mariboru in prav tako nagovoril dijake, vendar Inšpektorat za šolstvo in šport, kot pojasnjujejo na ministrstvu, s tem primerom ni bil seznanjen in ga tako ni preučil.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še dodaja: »Dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, lahko v javnem vrtcu ali šoli izvajajo samo z dovoljenjem ravnatelja, ki pa mora pri tem spoštovati zakonsko prepoved iz 72. člena ZOFVI.«

To seveda pomeni, da sta skupaj s kandidatoma, Natašo Pirc Musar in Gregorjem Bezenškom, kršila zakon tudi ravnatelja omenjenih šol, Gimnazije Brežice in Biotehniške srednje šole v Mariboru.