Revija Reporter
Magazin

Jana Javornik, strokovnjakinja za javno politiko: Slovenija rine v črno luknjo

Katarina Keček
1.391

18. jun. 2023 20:00

Deli na:

Dr. Jana Javornik, strokovnjakinja za javno politiko

osebni arhiv Jane Javornik

Dr. Jana Javornik je raziskovalka in predavateljica delovnih razmerij in javnih politik na Univerzi v Leedsu, Združeno Kraljestvo. V Šarčevi in tudi v zadnji Janševi vladi je bila generalna direktorica za visoko šolstvo na ministrstvu za šolstvo, nakar jo je ministrica Simona Kustrec razrešila. Zadnjih 20 let dr. Javornikova živi kot migrantka in digitalna nomadka, veliko dela in predava na Švedskem in Islandiji. Njeno glavno orodje so možgani, računalnik in internet, zato lahko dela kjerkoli in z ekipo, ki je razmetana po vsem svetu. Dobili sva se na spletu preko zooma. Dr. Javornik je trenutno v Londonu, oglasi se mi iz avle podjetja Bloomberg in pravi, da imajo zaposleni v pritličju prostor za druženje, tam je tudi terasa za sprostitev med delom, brezplačni zdravi prigrizki, čaji, brezkofeinska kava, voda in podobno.

Nenehno spreminjanje usmeritev, tudi ko to res ni ustrezno, pomanjkanje konsistence oziroma razvojnega toka, ki bi Slovenijo peljal naprej, je kar simptomatično, opozarja Javornikova.

Odkar imamo tviter in facebook, so mnogi nehali samostojno kritično razmišljati, odbirati verodostojne vire, brati in predvsem razumeti kompleksne tekste, je zaskrbljena.

Izpostavu, da Slovenija že dolgo tiho prenaša skrb in breme na družino in spregleda pritisk zlasti na srednjo sendvič generacijo, predvsem žensk.

Čudim se, da so me sploh obdržali celih 15 mesecev na ministrstvu, ker sem bila enako »radikalna« in drugačna tako v Šarčevi kot v Janševi vladi, pove o svojem sodelovanju v vladah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24