Revija Reporter
Slovenija

Bi Janeza Janšo res lahko spravili z oblasti kar ustavni sodniki?

Ivan Puc

23. jul. 2020 12:46 Osveženo: 12:48 / 23. 7. 2020

Deli na:

Janez Janša v državnem zboru.

Matija Sušnik/DZ

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je »staknil« ustavno obtožbe, še preden je poteklo sto dni od prisege njegovih ministrov. Razlog je bila zavrnitev zakona, s katerim so v SDS skušali vnovič uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol.

Zdaj je SDS hrbtenica vlade, a ustreznega zakona še ni v parlamentarni proceduri. A to seveda ni povod, da obtožbo pred ustavnimi sodniki pripravlja tudi nova opozicija. Zjezilo jo je pismo premierja Janeza Janše generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketu; imajo ga za nedopusten pritisk na tožilstvo.Mnenja pravnikov o tem (Janša pričakuje pregon tistih, ki na protestih raz-glašajo smrt janšizmu) so sicer različna. 

Prva se je oglasila SD, spisala predlog obtožbe in jo poslala v dopolnitev drugim opozicijskim strankam. Zlasti poslance Levice je zmotilo, ker v SD spet prehitevajo in se ne drže dogovora, da pomembnih skupnih akcij ne kaže obešati na veliki zvon. Tako se jim je primerilo, da so koalicijske stranke zaradi oklevanja opozicije preprosto prevzele preiskovalno komisijo o naku-pu zdravstvene opreme.

Kot kaže, se opoziciji in SD ne mudi. Na ustavno obtožbo gledajo kot na enega od načinov, s katerim bi jeseni v pravem trenutku vrgli vlado. Vse bolj namreč dvomijo, da bi z novim man-datarjem (konstruktivno nezaupnico) lahko spravili z oblasti tretjo Janševo vlado. Toda ali bi se bili ustavni sodniki, ne glede na aktualno sestavo, ki je že večkrat izpričano nazorsko naklo-njena (politični) levici, res pripravljeni spustiti tako daleč in se z najmočnejšim orožjem vplesti v ravnotežje vej oblasti?