Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Betettova prijavila Matoza na odvetniško zbornico

Deli na:
Betettova prijavila Matoza na odvetniško zbornico

Foto: Bobo

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je odvetnika Francija Matoza, zastopnika Janeza Janše v zadevi Patria, prijavila na Odvetniško zbornico, ker naj bi ravnal v nasprotju z načeli in pravili kodeksa odvetniške etike. Zapisala je še, naj zbornica presodi, ali pomenijo dejanja Matoza disciplinsko kršitev kodeksa. 

Izredno so jo zmotile besede Matoza, ki jih je izrekel ob odločanju vrhovnega sodišča v zahtevi za varstvo zakonitosti Janše, pri čemer je znano, da sodnica poročevalka Vesna Žalik že več kot dva meseca ni storila tega, kar bi lahko storila v enem dnevu- odločila o prekinitvi izvrševanja zaporne kazni. Betettova je v prijavi zapisala tri izjave za medije, zaradi katerih bi moral po njenem odvetnik na disciplinsko. Prva se je nanašala na odločitev v zadevi Patria: »Kdaj bo ta odločitev, bo pa seveda odvisno tudi od drugih okoliščin, ki so pač izven vrhovnega sodišča, ne znotraj vrhovnega sodišča.« V drugi Matoz pravi, da je sodnici Žalikovi in ostalim, ki odločajo o tej zadevi na vrhovnem sodišču, povsem vseeno, da dnevno kršijo človekove pravice, v tretji pa gre za praktično isto izjavo, s tem da Matoz precizira, da gre za kršenje pravice Janše do učinkovitega in poštenega sojenja.

Matoz je sicer napoved morebitne prijave od Betettove pred nekaj dnevi označil za enega od načinov stopnjevanja pritiskov na obrambo, ob prijavi pa bo z veseljem odgovoril na očitke in še vedno vztraja, da se v zadevi Patria po nepotrebnem zavlačuje. Nikoli ne bo prepovedano govoriti o tem, ali je neka sodba pravična ali ne in o tem, ali sodišče zadeve rešuje s potrebno hitrostjo. Z odvetniške zbornice so ga že zaprosili za njegovo pojasnil glede zadev v prijavi.

Disciplinski tožilec na zbornici je odvetnik Mitja Jelenič Novak, ne ve pa se, ali je za prijavo Betettovo nagovarjal nekdanji predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc, s katerim imata po besedah poznavalcev posebej tesne stike.

Vrhovno sodišče je po pričakovanjih danes zavrnilo zahtevo Matoza za izločitev predsednika sodišča Branka Masleše iz odločanja v zadevi Patria. Odvetnik je izločitev predlagal zaradi ekscesa Masleše na sodniških dnevih, ko je ta pred zborom sodnikov napadel Janšo, s čimer je poteptal načelo nepristranskega sodnika (in sodišča). To načelo je zdaj poteptala še večina od 29 vrhovnih sodnikov, ki so glasovali o izločitvi.