boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bešič Loredan načeloma pripravljen prevzeti ministrovanje

Deli na:
Bešič Loredan načeloma pripravljen prevzeti ministrovanje

Foto: Bobo

Kirurg Danijel Bešič Loredan je za STA dejal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra za zdravje. A najprej se mora sestati s premierko Alenko Bratušek, s katero je bil že v stiku, s koalicijo in se pogovoriti z ljudmi v svojem krogu. Glede odstopa ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza pa meni, da očitno ni vedela, v kaj se spušča.

Z Bratuškovo se bo Bešič Loredan sestal predvidoma proti koncu tedna. Sicer se ne slepi, da bi lahko v dobrem letu, kolikor je še časa do volitev, izpeljal zdravstveno reformo, če bi prevzel ministrovanje. "To je utopija," pravi.

Kdor koli bo postal minister, lahko po mnenju Bešič Loredana zdravstveni sistem kvečjemu stabilizira. Lahko pa novi minister ustavi plenjenje. "Sedaj je najslabša možna situacija. Barka je brez krmarja, plove po svoje in na barki vsi počnejo, kar želijo," je ponazoril.

Zato želi pred kakršno koli odločitvijo, ali bo pristal na kandidaturo, počakati na odzive koalicijskih strank. Meni, da je slovensko zdravstvo prišlo do točke, ko se mora politika nekoliko umakniti in prepustiti stroki, da s konsenzom opravi svoje delo. Nato pa se lahko začne delati na reformi. Pred reformo je, kot poudarja, treba v državi priti do konsenza, kaj hočemo v zdravstvu oz. kakšna bo strategija.

O odstopu Trop Skaze pa pravi, da je to žalostna zgodba. "Očitno ni vedela, v kaj se spušča, ni imela dovolj informacij, pritiski pa so bili preveliki," predvideva Bešič Loredan.

Bratuškova je sicer danes pojasnila, da se za zdaj še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje in ali bo vodenje ministrstva začasno prevzela sama. Kot je dejala, razmišlja tudi o slednjem, a si bo najprej vzela teden dni časa za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je sicer že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s Bešičem Loredanom.