Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Slovenija

Bavčar, Šrot in ostali izpuščeni zaporniki se vračajo za rešetke

Deli na:
Bavčar, Šrot in ostali izpuščeni zaporniki se vračajo za rešetke

Boško Šrot in Igor Bavčar na sodišču. - Foto: Primož Lavre

Z umirjanjem epidemiološke situacije in preklicem epidemije se v zapore vračajo zaporniki, ki so jim z odločbo začasno prekinili prestajanje kazni. Izdali so 214 odločb, v zapore pa se je do sedaj vrnilo 22 oseb, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. V zaporih so od ponedeljka ponovno mogoči obiski, ki so omejeni na eno osebo. Med tako izpuščenimi zaporniki sta bila tudi razvpita tajkuna Igor Bavčar in Boško Šrot.

Obsojene osebe tudi že ponovno napotujejo na opravljanje dela. Medtem je bil času epidemije predčasni odpust odobren 79 osebam.

Zakon, ki je prekinil tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinesel tudi ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih, je začel veljati konec marca, je na dopoldanski novinarski konferenci spomnila ministrica Kozlovičeva. V skladu z zakonom je lahko direktor zapora zaporniku za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni, če pri tem niso obstajali varnostni zadržki.

Da bi čim bolj zmanjšali možnost širjenja okužbe, so svoje delo zelo omejila tudi sodišča. V četrtek pa je vlada sprejela poseben sklep, s katerim bodo po preklicu razglasitve epidemije z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah.

Kot je pojasnila ministrica, z junijem sodišča začnejo redno poslovanje tudi v sodnih zadevah, ki se kot nenujne v času epidemije niso izvajale oziroma se niso izvajale v skladu z določenimi procesnimi roki. Poleg tega pa začnejo teči tudi materialni in procesni roki, ki so bili ta čas prekinjeni.Državljane je zato pozvala, naj bodo pozorni vsak na svojo situacijo, v kateri so se znašli.

Zaradi okrnjenega dela so v sodnih zadevah nastali zaostanki, ki jih bodo med drugim poskusili nadoknaditi s skrajšanjem sodnih počitnic. Te bodo letos med 1. in 15. avgustom, po besedah Kozlovičeve pa razmišljajo o sistemski reorganizaciji počitnic tudi v prihodnje.

Ker nevarnost ponovitve epidemije v celoti ni odpravljena, bo treba pri izvajanju nalog na sodiščih in v drugih institucijah še vedno upoštevati določene ukrepe, je pozvala. "Ob prihodu na sodišče bodo ob vstopu stranke morale nositi zaščitno masko in upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra. Poskrbljeno je tudi za zaščito zaposlenih na sodiščih, priporočeno je tudi, da se prostori redno zračijo," je še navedla Kozlovičeva.

Sodišča ob tem opozarjajo na prostorsko stisko, česar se zavedajo tudi na ministrstvu. Med drugim za reševanje prostorskih težav v Ljubljani preučujejo možnost uporabe prostorov ljubljanske pravne fakultete.

loading...
Loading...