Revija Reporter
Magazin

Bi jedli med, ki ga pridelajo zaporniki na Igu? Ukvarjajo se tudi s čebelarstvom

STA

14. sep. 2021 7:42 Osveženo: 7:44 / 14. 9. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

profimedia

Društvo Urbani čebelar v sodelovanju z Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij na odprtem oddelku zapora na Igu od pomladi letos izvaja projekt Medena celica, v okviru katerega zapornike učijo čebelariti. Projekt bodo javnosti predstavili danes, ob tem pa bodo točili med, ki so ga pridelali zaporniki sami.

Na vrtu odprtega oddelka zapora na Igu, ki je dislocirani oddelek ljubljanskega zapora za moške, so v okviru projekta letos namestili čebelje panje, v katerih zaporniki čebelarijo ob podpori mentorjev.

Program poleg začetnega teoretičnega usposabljanja in priprave satnikov predvideva delo s panji in čebeljimi družinami, točenje medu in podelitev certifikata čebelarski vajenec. V jesensko-zimskem obdobju, v času mirovanja čebel, pa bodo obsojenci vključeni v skrb za hrano in prezimitev ter odpravo bolezni čebel, so zapisali na spletni strani uprave.

Projekt je del širšega evropskega projekta FoodE (Food Systems in European Cities) ter eden od 15 pilotnih projektov v 12 evropskih mestih, potekal pa bo do konca leta 2023.

Še pred začetkom projekta so v društvu s fakulteto za dizajn izvedli dva študentska seminarja, namenjena oblikovanju ustreznih podstavkov za panje in pripravi predlogov za njihovi poslikavo. Panje so nato s pomočjo šablon pobarvali zaporniki sami.