stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavčar: Preganja me potapljajoča se naveza Kresal-Zalar

Deli na:

Moje preganjalce bremeni afera z najemom stavbe NPU, da o "potapljajoči se navezi Kresal-Zalar niti ne govorim", je Igor Bavčar dejal pred začetkom zaslišanja o lastninjenju Pivovarne Laško in Istrabenza. Nisem pral denarja, razloga za preiskavo zoper mene ni, vztraja Bavčar, ki ugotavlja, da v obtožnici ni več "od Jankovićev in policije prepisanih očitanih kaznivih dejanj".

Moje preganjalce bremeni afera z najemom stavbe NPU, da o "potapljajoči se navezi Kresal-Zalar niti ne govorim", je Igor Bavčar dejal pred začetkom zaslišanja o lastninjenju Pivovarne Laško in Istrabenza. Nisem pral denarja, razloga za preiskavo zoper mene ni, vztraja Bavčar, ki ugotavlja, da v obtožnici ni več "od Jankovićev in policije prepisanih očitanih kaznivih dejanj".

Na ljubljanskem okrožnem sodišču naj bi se v sredo pričelo zaslišanje nekdanjega direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja ter drugih osumljenih zaradi domnevnega oškodovanja v zadevi managerskega odkupa Pivovarne Laško in Istrabenza.

Zaslišanja naj bi bila po pisanju današnjih časnikov Dnevnik in Finance končana še v tem tednu. Na sodišču so Dnevniku povedali, da sodna preiskava še ni bila uvedena, saj preiskovalna sodnica šele opravlja posamezna preiskovalna dejanja.

V primeru večkratne prodaje 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra leta 2007 je zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njene hčerinske družbe za 109 milijonov evrov ovadenih devet fizičnih in šest pravnih oseb, med njimi Šrot in Bavčar.

Medtem ko Šrot, ki je osumljen storitve več kaznivih dejanj, ne daje izjav, je Bavčar danes za STA dejal, da so, potem ko je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani zavrnil neposredno obtožnico tožilca Jožeta Kozine, po dveh letih znova na začetku. "Tokrat imam vsaj možnost, da preiskovalnemu sodniku povem, da razlogov za preiskavo zoper mene ni in da nisem storil nobenega kaznivega dejanja pranja denarja," je povedal Bavčar.


Poudaril je tudi, da sta ga Damjan in Zoran Janković pred dvema letoma ovadila za štiri kazniva dejanja. "To je Janković ponosno javno naznanil in v kamere napovedal preiskavo, ki jo je policija pred 18 meseci izvedla s hišno preiskavo tako, kot je to zdaj v tej državi pod to vlado v navadi, pred televizijskimi kamerami in z vsem medijskim pompom o stomilijonskem oškodovanju," pravi nekdanji prvi mož Istrabenza.

Po Bavčarjevih besedah o tem stomilijonskem oškodovanju v obtožnici zoper njega ni sledu, Kozina pa ga je pred letom dni obtožil pranja denarja. Bavčar meni, da je to napredek, saj da "od Jankovićev in policije prepisanih očitanih kaznivih dejanj" zoper njega kljub vsemu tožilec ne ponavlja.

"Preganjajo me natančno tisti ljudje, ki so se zbrali, da ustanovijo Nacionalni preiskovalni urad in najamejo stavbo zanj na način, ki ni le predmet različnih revizij, pač pa tudi očitanih kaznivih dejanj: Jože Kozina, Janko Goršek, Aleksander Jevšek, Andrej Plausteiner, Goran Klemeničič, da o potapljajoči se navezi Kresal-Zalar niti ne govorim," je še dejal Bavčar.

Tožilstvo je julija lani vložilo neposredno obtožnico, saj je ocenilo, da so bili v predkazenskem postopku zbrani vsi dokazi in dejstva, da je brez preiskave možen takojšen začetek glavne obravnave. Sodišče ni dopustilo neposredne obtožnice in je na podlagi ugovorov zagovornikov obdolžencev državno tožilstvo pozvalo k vložitvi zahteve za preiskavo.