oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Balažič za Finance: Mercator bo letos odpustil od 800 do 1000 ljudi

Deli na:
Balažič za Finance: Mercator bo letos odpustil od 800 do 1000 ljudi

Foto: Bobo

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je v torek ob predstavitvi lanskega poslovanja izpostavil nujnost Mercator narediti vitkejši in bolj racionalen, s precej manjšo administracijo. Kot je Balažič dejal v pogovoru za današnje Finance, naj bi letos število zaposlenih v skupini zmanjšali za od 800 do 1000.  

Balažič je za časnik pojasnil, da so se oktobra lani začeli pogovarjati s socialnimi partnerji, saj v prihodnje načrtujejo znižanje stroškov dela zaposlenih v režiji za okoli 15 odstotkov, to je dobrih 200 ljudi. "V okviru tega procesa se bomo trudili režijskim delavcem zagotoviti nadaljnje delo v skupini Mercator, predvsem v operativi," je zatrdil.

V trgovinah števila zaposlenih po Balažičevih besedah ne nameravajo zmanjševati, skoraj vse poslujejo pozitivno.

Odpuščanje sicer ne bo dovolj, da Mercator znova postane normalna družba. Balažič poudarja, da je to šele prvi korak, ni pa odpuščanje odločilno, da bo Mercator spet dobičkonosen. "Optimizirati moramo nabavne poti, logistiko, imeti drznejši tržni nastop. Do leta 2016 moramo prihraniti 80 milijonov evrov," je dejal.

Balažič je za Finance komentiral tudi govorice, da bi Mercator utegnil pristati v slabi banki. Dejal je, da trgovska družba ne sodi v nabor državne lastnine. Za Mercator je zelo pomembno, da dobi stabilno delničarsko sestavo. Ta bo pomembno vplivala tudi na poslovanje.



"Iz menedžerskih izkušenj lahko povem, da je veliko laže izvajati ukrepe, ko ti stabilen lastnik 'varuje hrbet'. Tudi naši financerji razmišljajo podobno. Mercator je močno zadolžen, v tem procesu pa je treba vse deležnike prepričati o sodelovanju," je dejal.

Balažič je še zagotovil, da je Mercator kapitalsko ustrezen in bo tudi v prihodnje vsem deležnikom izpolnil pogodbene obveznosti. Družbi letos zapade 45 odstotkov vseh posojil. Balažič je pojasnil, da so v zadnjem mesecu s ključnimi bankami dosegli dogovor, da bodo v prihodnjih mesecih vsi skupaj poiskali tako sestavo financiranja, ki bo dolgoročno vzdržna.

Gre za sporazum, tako Balažič, ki bo Mercatorju in bankam dal nekaj časa, da poiščejo najboljšo rešitev za uskladitev zmožnosti Mercatorja, da iz tekočega poslovanja normalno plačuje svoje obveznosti, in na drugi strani željo bank, da družba čim prej zmanjša zadolženost na bolj vzdržne ravni.