Revija Reporter
Slovenija

Balažic odpovedal ekskurzijo po Piranskem zalivu, ker naj bi bila prenevarna

STA

31. avg. 2017 6:00

Deli na:

Organizatorji so preložili ekskurzijo po Piranskem zalivu oz. po novih mejah na morju, določenih z arbitražno razsodbo, ki jo je nekdanji diplomat Milan Balažic v imenu svojega gibanja Nova prihodnost napovedal za soboto.

Balažic je prejšnji teden za 2. september napovedal ekskurzijo po novih mejah na morju, določenih z arbitražno razsodbo. S tem bi, kot je dejal, preverili, ali arbitražna sodba velja na terenu. V okviru ekskurzije so si nameravali ogledati tudi območje slovenskega stika z odprtim morjem, ki ga je določilo arbitražno sodišče.

Včeraj so sporočili, da so ekskurzijo preložili, ker niso dobili zagotovil o zaščiti in varnosti udeležencev.

Poleg tega ne želijo "biti izrabljeni v korist ekspanzionistične hrvaške vladne politike", so še zapisali. Kot so pojasnili, so "iz virov v Zagrebu izvedeli, da naj bi bila ravno spoznavna ekskurzija Nove prihodnosti izrabljena kot povod za zaostrovanje političnih razmer, kjer uporaba sile ne bi bila izključena".

"Dokler se nahajamo v razmerah, ko hrvaški premier Andrej Plenković kliče svoje ribiče na sredino Piranskega zaliva in zaostruje hujskaško retoriko, hrvaška politika pa poziva k vdorom v slovenske ozemeljske vode in h kršenju mednarodne priznane schengenske meje, menimo, da niso izpolnjeni pogoji za smiselni dialog med obema državama," so še poudarili. Slovenskemu premierju Miru Cerarju so tudi odsvetovali obisk v Zagrebu.